szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész arról beszélt, hogy megalázó módon, megalázó pénzért nem vállal ilyen munkát.

Gálvölgyi János korábban gyakran és sikerrel szinkronizált, ám ma már alig vállal ilyen munkát, mióta „a műfaj átment művészetből kisiparba” – erről beszélt az ATV Heti Naplójának.

A színművész adta már a hangját Dustin Hoffmann-nak, Benny Hillnek és Danny De Vitónak, a Derrickben az ő hangján szólalt meg Harry Klein felügyelő. Legalább negyven magyar színész hangját tudja fejből, sőt arra is volt példa, hogy kollégáját kellett szinkronizálnia: Pécsi Sándort, aki nem érhette meg a Szerelem jutányos áron című film utómunkáit 1972-ben bekövetkezett halála miatt. Habár Gálvölgyi főiskolásként is jól vette az akadályt és később szinkronszínészként is foglalkoztatták, „megalázó módon, megalázó pénzért” már nem hajlandó szinkronizálni.

Jött egy olyan korszak, amikor azt mondták, hogy a 8. kerületben, a 64. emeleten, a Tóth lakásba becsöngetsz, ott a WC mellett jobbra van egy szoba, ott megállsz reggel nyolckor, és este tízig 2 670 000 tekercset megcsinálsz 4 forint 50 fillérért. Na akkor azt mondtam, hogy én ezt nem tudom megcsinálni, és nem is akarom megcsinálni

– mondta el a döntéséhez vezető részleteket.

Gálvölgyi pályájáról és emlékezetes szerepeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, 75. születésnapja apropóján:

 

„Egy pillanata nincs, amelyet megtagadnék" - 75 éves Gálvölgyi János

Nem az számít neki, hogy hány elismerése van, hanem hogy minden este a színpadon a maximumot nyújtsa. Zseniális paródiáival, kifogástalan humorával nemcsak a színházba járók, de a tévénézők szívébe is korán belopta magát, noha voltak drámai alakításai is. Májusi kórházba kerüléséig rendkívül aktív volt, könyvet írt, Pintér Béla társulatával játszott.