Rozsdás teherhajóból álomotthon

hajó, otthon, átalakítás
Roncshajóból álomotthon
Vágólapra másolva!
Christina Miles és párja, Rohan Tully úgy döntöttek, hogy valami igazán bombasztikus dolgot visznek véghez az ingatlanok történetében, méghozzá saját kezeik és erőfeszítéseik révén: rozsdás teherhajóból varázsoltak igazi álomotthont maguknak. Mutatjuk, hogyan sikerült ez a valódi bravúr!
Vágólapra másolva!

Ami eleinte csupán vad ötletnek indult, igazi szenvedélyprojekt lett egy szerelmespár számára: egy magára hagyott, rozsdásodó teherhajóból tervezték meg, majd építették fel saját úszó otthonukat.

Roncshajóból álomotthon Forrás: Youtube

Egy szenvedélyprojekt kezdete

Christina és Rohan egy aprócska lakásban élt London belvárosában, és közben álmaik otthonát keresték minden szabad percükben. Ahogy ezt a pár nemrég elmesélte, egyik délután a Temze partján sétálva a nő tréfásan megkérdezte Rohant, hogy mit szólna hozzá, ha az egyik olyan lepukkant régi hajóban élhetnének együtt, mint amilyet minden forgalmas vízi úton látni. A férfinek szintén tetszett az elképzelés, és így elhatározták, hogy belevágnak a hatalmas projektbe: egy teherhajót alakítanak át hangulatos otthonná.

A duó számára egyébként teljesen érthető volt a hajón való élet ötlete: "Rohan a hajók körül nőtt fel, és sokat vitorlázott a szüleivel" - mesélte Christina. "Nekem azonban egyáltalán nincs tapasztalatom a hajózásban, de Rohan mindig is hajón szeretett volna élni, nekem pedig nem volt ezzel semmiféle problémám."

A megfelelő kikötőhely és hajó kiválasztása

A terv megvalósításának első lépéseként a párnak Londonban találnia kellett egy olyan kikötőhelyet, amely elég nagy volt leendő úszó otthonuk számára. Szerencséjükre épp ekkoriban készült el egy vadonatúj kikötőhely, amit égi jelnek tekintettek: a megfelelő időben és helyen kezdhették a munkálatokat. Ezt követően már "csak" a tökéletes hajó megtalálása volt hátra, mielőtt valóban belevághattak volna az érdemi felújításba. Rohan több brókerrel is tanácskozott, majd rábukkant egy 1965-ben épült, és 40 méter hosszú teherhajóra az Északi-tengeren, Belgiumban. Ezt Hollandiába szállították, ahol megkezdődhettek az acélmunkálatok. A hajó mérete azonban túl nagynak bizonyult a kikötőhelyhez, így 10 méternyivel meg kellett kurtítani azt. Ezt követően még mindig Hollandiában végezték el a hajó kezdetleges javítását és átalakítását. Így néhány jelentős belsőépítészeti elemet már el tudtak helyezni a leendő otthonban. Christinának és Rohannak terveket kellett készítenie a belső elrendezésről, hogy a tetőablakot és a lépcsőt kivághassák az acélvázból, amíg a hajó még a hajógyárban volt.

"Öreg lány volt, de a korszak ragyogó példánya, így tökéletes volt az otthonunk alapjainak lerakásához" - mesélte Rohan.

A hajót ezt követően Kentbe szállították, hogy további munkálatokat végezhessenek rajta, mielőtt a házaspár beköltözhetett volna. Ahhoz, hogy a hajó betölthesse egy valódi otthon mindenféle funkcióit, először is cementalapra volt szüksége, ez adja ugyanis a stabilitását. A hajó súlyának növelésével jelentősen csökkenthetővé vált annak kilengése, és folyamatos mozgása. A kihívást ebben a munkában az jelentette, hogy csak nagyon rövid idő volt arra, hogy a cementet beöntsék, és az megszáradjon, miközben a hajó vízszintesen állt a dagály idején. Mivel a cementkeverő nagyon későn érkezett, mindössze 90 perc állt rendelkezésükre, hogy elvégezzék ezt a létfontosságú feladatot.

Hajóból valódi otthon

Mielőtt a duó nekiláthatott a belső térbeli munkálatoknak, a szigeteléssel is foglalkozniuk kellett. Christina és Rohan azt szerette volna, hogy a hajó a lehető legtöbb hőt tartsa benn, ezért a falakba szóróhabot szereltek, és ezt többrétegű fóliával fedték le.

"Az emberek mindig azt gondolják, hogy egy hajón biztosan hideg van, de ez egyáltalán nem igaz. A hajónkat úgy építettük fel, mint egy házat, és még padlófűtésünk is van" - magyarázta Christina.

A házaspár úgy döntött, hogy a projektet maguk irányítják, mivel Rohan nagyon ért a hajókhoz. A vízvezeték- és villanyszereléshez viszont felkértek egy szakembert, a többi munka nagy részét Christina és Rohan maguk végezték el barátaik segítségével. Szerencsére a lány éppen szülési szabadságon volt, így minden idejét álmaik otthonának kialakítására tudta fordítani. A munka több hónapig tartott, majd a házaspár a koronavírus miatti hosszabb zárlat idején már be is költözhetett.

"A lezárás a legjobbkor jött számunkra, mert nyilvánvalóan nem volt más dolgunk, mint befejezni a hajót" - nyilatkozta a pár.

A rozsdásodó öreg hajóból egy stílusos, kétszintes, három hálószobás otthont varázsoltak, ahol minden olyan alapvető eszköz is megtalálható, amire minden családnak szüksége van. Az 52 négyzetméteres hajó kikötési díja is kifizethető, hiszen az egy London központjában található egy hálószobás lakás bérleti díjához hasonló.

A házaspár a költségvetésükhöz igazodva olcsóbb alternatívákat keresett, amikor úszó otthonuk belsejét tervezték. A gyönyörű konyhában alap IKEA-egységeket használtak, amelyeket Christina és Rohan a svéd Superfront cégtől szerzett be. A házaspár végig tartotta magát az eredeti költségvetési tervezethez. "Sok mindent a fekete pénteki leárazásokon vásároltam, és ha volt egy bizonyos bútordarab, amelybe beleszerettem, az interneten keresgéltem, hátha akad valaki, aki olcsóbban adná el" - mesélte a lány.

A hatalmas ablakok, és a nappali tetőablakának köszönhetően az egész otthont elárasztja a természetes fény. De még ezek is kihívásnak bizonyultak, amikor redőnyt vagy függönyt kellett találni. Christina és Rohan azzal az ötlettel álltak elő, hogy a hajó hosszában elhelyezett bordázatokat használják fel a diszkrét redőnyök és LED-es lámpák elrejtésére.

Mivel a házaspár egy kisbabával költözött új és különleges otthonába, fontos volt, hogy a kislányuk biztonságáról is gondoskodjanak. Az ablakokon ezért gyerekzárak vannak, és a fedélzetet is bababiztossá tették. A kislánynak saját gyerekszobája és játszószobája van a hajón. Az egyik fal mély földvörösre van festve, ami illik a könyvespolcokhoz, a mini asztalhoz és székeihez, míg a mennyezetet pöttyös tapétával fedték le.

A vízen élés egyik furcsasága az árapály, és mivel a hajó egy új kikötőben van, időbe telik, amíg az apály idején az iszapba telepszik. Ez azt jelentette, hogy Christinának és Rohannak az utolsó pillanatban meg kellett változtatnia a hálószobájuk elrendezését, hogy ne lefelé fordított szögben aludjanak. Az ablakkal, galériafallal és geometrikus ágytakaróval kiegészített hálószoba tökéletes menedék.

A házaspár a hajó fedélzetének átalakítását hagyta a végére, amit ők egy kerthez hasonlítanak. Bár Christina és Rohan azt mondják, hogy rendkívül szerencsésnek érzik magukat, hogy saját úszó otthonuk van, bevallották, hogy mégis van néhány dolog, ami hiányzik nekik a hagyományos épületben való élethez képest. A feleségnek például nagyon hiányzik egy külső fészer, amit a hajón sehogy sem sikerült felépíteni.

A házaspár legújabb melléktevékenysége, hogy úszó otthonukat az Airbnb-re is feltették, amit 566 dolláros áron kínálnak éjszakánként. A hajó befejezése óta a házaspár tapasztalatait üzleti síkra is terelte, saját hajófelújítási vállalkozást hoztak létre.

Az Origo ingatlanpiaci rovatában több érdekes otthonról is olvashat, például, hogy a Melrose Place egykori sztárja eladja otthonát, a nőgyűlölő golflegedna igazi álomotthonban él, bennfentes titkokat is elárultunk a Reszkessetek betörők című filmben szereplő házról.

Forrás: Loveproperty.com