Soha nem látott magasságban az Egyesült Államok államadóssága

US dollar, amerikai dollár, pénz, papírpénz, érme
Photo Illustration of American money, USD currency, dollars and cents coins laying on banknotes, dollar bills on a white surface on 8 January 2020 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok államadóssága pénteken átlépte a 34 ezermilliárd dolláros rekordszintet - derül ki az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatokból.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön az adósságszint 33 ezer 900 milliárd dollár, három hónapja 33 ezermilliárd dollár volt.

A 34 ezermilliárd dolláros deficit a vártnál jóval előbb keletkezett. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal, a pártsemleges CBO 2020. januári előrejelzése az októberrel kezdődő 2029-es pénzügyi évre várta a 34 ezermilliárd dolláros hiányt.


Az adósság azonban a vártnál gyorsabban nőtt a 2020-ban berobbant Covid-járvány miatt, ami jelentősen lelassította, egy időre le is állította az amerikai gazdaságot. A kormány jelentős kölcsönöket vett fel, hogy stabilizálja a gazdaságot és támogassa a fellendülést. Az élénkülés azonban az infláció megugrásával járt, ami megemelte a kamatokat és megdrágította a kormány adósságszolgálatát.

Hivatalos adatok szerint

az amerikai adósság legfontosabb külföldi vásárlói, mint például Kína, Japán, Dél-Korea és az európai országok, csökkentik amerikai állampapír-állományukat.

A Peterson Foundation elemzése szerint az amerikai adósság külföldi részesedése 2011-ben 49 százalékon tetőzött, 2022 végére 30 százalékra esett vissza.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Az amerikai államadósság mértéke ezzel már a GDP-hez mérten közel 130 százalékos.

A Washington Post a soha nem látott mérték kapcsán megjegyzi, hogy az adósság egyetlen év alatt nőtt közel 2 ezer milliárd dollárral.

A Fortune pedig megjegyzi, hogy előállt az a helyzet,

amikor minden egyes amerikai állampolgárra közel 100 ezer dollár (mintegy 35 millió forint) adósság jut fejenként.

A lap elemzőket megszólaltatva ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a rekordszintű adósság egyelőre nem jelent közvetlen, rövid távú veszélyt az amerikai gazdasági növekedésre. Hosszabb távon viszont igen, mert a várható magas kamatkörnyezet a hitelezés visszafogásával, illetve a munkanélküliek számának növekedésével járhat. Minden esély megvan arra, hogy az adósság ezen szintje tovább emelkedjen, ami viszont már komoly kockázatokat hordoz magában az amerikai gazdaság egésze számára.

Az amerikai adósság alakulása online ide kattintva követhető, cikkünk készítésekor annak mértéke átlépte a 34 ezer milliárd dollárt.