szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A per előkészítői fázisban van és az eljáró bíró szerint a vádlottnak, Hadi Matarnak joga van megismerni a kézirat tartalmát.

Csúszhat a Salman Rushdie elleni merénylet elkövetőjének tárgyalása, mivel az írónak a támadásról szóló, készülő memoárkötetét be kell mutatni a vádlottnak – írja a The Guardian az ügyben illetékes bíró, David Foley keddi bejelentésére hivatkozva.

2022. augusztus 12-én Salman Rushdie a New York állami Chautauqua Institution nevű oktatási komplexumban tartott volna beszédet, amikor egy férfi felrohant a színpadra, és késsel többször megszúrta. Az író a támadásban a szemén, a nyakán, a gyomrán, a combján és a mellkasán sérült meg. Fél éven át volt kórházban, a kezelések ellenére megvakult az egyik szemére és több ujjbegye is érzéketlenné vált.

A támadásról szóló könyvének a Kés: Elmélkedések egy gyilkossági kísérlet után címet adta és április 16-án jelenik majd meg a Penguin kiadónál. Foley bíró szerdáig adott engedélyt Hadi Matarnak és ügyvédjének, hogy eldöntsék, szükségük van-e a kéziratra a tárgyalásra való felkészülésben.

Akik Salman Rushdie haláláért küzdenek, saját maguk ellen harcolnak

Az író elvesztette egy szeme világát, egyik karja lebénult, és a teste tele van szúrt sebekkel, mert harmincnégy év után is érvényben van a rá kimondott halálos ítélet. De olyan harc ez, amit akárhány merénylő sem tudhat soha megnyerni.

Nathaniel Barone, a vádlott ügyvédje elmondta, hogy támogatja a per elhalasztását, de még konzultálnia kell a kliensével is.

Rushdie képviselői korábban az ügyésznek, Jason Schmidtnek, a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem adták ki a kéziratot. A vád képviselője ugyanakkor maga sem igazán látja, hogy mitől lehet fontos ez a könyv a tárgyalás szempontjából, hiszen a támadást szemtanúk tömegei látták és maga Rushdie is tanúskodhat az eljárás folyamán.

Tavaly októberben Schmidt arról beszélt, hogy szeretné, ha Rushdie tanúskodna, míg az író korábban arról beszélt, hogy kettős érzések élnek benne ezzel kapcsolatban, az egyik fele nagyon is szeretne részt venni a tárgyaláson és szembenézni a merénylőjével, míg a másik felét pedig teljes mértékben hidegen hagyja a dolog.