Fontos újdonsággal jelentkezett a NAV, ez rengeteg munkavállalót érint

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Újdonságot jelentett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024-re az adóelőleg-nyilatkozatokkal kapcsolatban: 2024. január 1-től fontos adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetőek, nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo megírta, valamennyi, jövedelme után személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára fontosak lehetnek azok a nyilatkozatok, melyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 1-jével elérhetővé tett honlapján. Ezek segítségével a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell év közbeni adóelőleg megállapításukról, a családi adókedvezmény igénybe vételének módjáról, de a dokumentumok között helyet kapott a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményére vonatkozó sablon is.

A nyilatkozatok sablonjai időközben egy új elemmel bővültek. A NAV tájékoztatása szerint ez a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat.

A használatát illetően a NAV közlése szerint az, aki

  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére,
  • személyi kedvezményre, vagy
  • első házasok kedvezményére jogosult,

kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe, amíg nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését.

Az új lehetőség először a 2023. december 31. után tett adóelőleg-nyilatkozatoknál alkalmazható.

Akik nem kívánják adóelőleg-nyilatkozatuk folytatólagos figyelembevételét, továbbra is nyilatkozhatnak csak a 2024. adóévre vonatkozóan.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezekre kell figyelni az egyes jogosultságoknál

Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti figyelembe.

A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítését továbbra sem kell kérni, azt a munkáltató, kifizető automatikusan érvényesíti mellőzésről szóló nyilatkozat hiányában.

A 30 év alatti anyák kedvezménye és a családi kedvezményérvényesítéséhez azonban továbbra is évente kell nyilatkozni, ezekben az esetekben folytatólagos nyilatkozattételre nincs lehetőség.

Aki folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot tett, de később már nem jogosult a kedvezményre, annak érdemes időben új adóelőleg-nyilatkozatot beadni.

Ha ugyanis nem jelzi a kifizetőnek, hogy jogosultsága megszűnt, és emiatt adóhiány keletkezik, akkor az őt terhelő jogkövetkezményekkel is számolnia kell – hívja fel a figyelmet a NAV.

Munkavállalói teendő a nyilatkozattal kapcsolatban

Az adóhatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyilatkozatok online is beadhatók. Ehhez a felhasználónak az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (onya.nav.gov.hu) ügyfélkapus azonosítás után az új nyomtatványokhoz lépve az adóelőleg-nyilatkozatok kategóriát kell keresnie.

Az online nyilatkozat előnyei a hatóság tájékoztatása szerint a következők:

  • kitöltés előtt már szerepelnek benne az adózó alapadatai,
  • beküldés után a NAV továbbítja az adózó által megadott munkáltatónak, kifizetőnek,
  • beküldés után a NAV tárolja, így szükség esetén szerkeszthető, módosítható, ismételten beküldhető a nyilatkozat.

A NAV már a korábbiakban is felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatok kitöltése és munkáltatójához való eljuttatása a dolgozó feladata (online kitöltéssel az eljuttatást a NAV elvégzi). A papíralapú adóelőleg-nyilatkozatok is elérhetők a NAV honlapján, a kinyomtatott nyilatkozatot kitöltés és aláírás után a jogosultnak kell átadnia a munkáltatónak, kifizetőnek.