Honvédelem

Továbbra is toboroznak a tartalékos állományba és az új haditechnikákra

A toborzás "magasabb fordulatszámra kapcsolt".

2024.01.04 15:00MTI

Idén is kiemelt feladat a honvédségnél a tartalékos állományba és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás - mondta Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának Facebook-oldalán csütörtökön közzétett interjúban.

Az alakulat parancsnoka az interjúban felidézte: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023 elején elindított egy országos toborzókampányt, és a toborzás "magasabb fordulatszámra kapcsolt". Az állampolgárok többek között reklámokban, a közösségi médiában, toborzórendezvényeken, katonai pályára irányító és pályaorientációs előadásokon, nyílt napokon, társadalmi és civil rendezvényeken is találkozhattak a Magyar Honvédség szakembereivel. Hozzátette: a toborzásba a korábbinál tavaly jóval több tartalékos katonát, valamint műveleti katonai alakulatot vontak be.

Elmondta: tavaly a toborzóirodák "forgalma" érezhetően nőtt, az iranyasereg.hu oldalt is mintegy 500 ezerszer keresték fel és több mint 16 ezren töltöttek ki jelentkezési űrlapot, a toborzók emellett 42 ezer telefonhívást fogadtak.

Mint mondta, a toborzók munkájának eredményeként tavaly december közepéig már több mint 4 ezerrel nőtt a honvédség létszáma, ezt nagy eredménynek nevezte a toborzásért felelős alakulat parancsnoka.

Durgó Tamás alezredes kiemelte: a legintenzívebb az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó időszak volt, amikor mintegy 1500-an csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, sőt szeptember közepén két nap alatt több mint 500 újonc lépett a honvédség kötelékébe, köztük a Lynx harcjárművekkel felszerelt hódmezővásárhelyi zászlóaljhoz.

Hozzátette: tavaly - a decembert leszámítva - minden hónapban volt bevonulás az egységes alapkiképzésre a tartalékos vagy szerződéses szolgálatra jelentkezők számára, továbbá két bevonulást szerveztek a tavalyelőtt elindított Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezőknek, egyet pedig az Altiszti Akadémiára, valamint az "Acélkocka-képzésre". A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai szakjaira több mint 200 fiatalt vettek fel.

Durgó Tamás alezredes elmondta: idén is kiemelt feladatuk a tartalékos haderőbe és az új haditechnikai eszközökre történő toborzás. Mint mondta, tavaly is folyamatosan érkeztek a modern haditechnika eszközök a Magyar Honvédséghez és ez a következő években is folytatódni fog. "A mi feladatunk, hogy meglegyen az ember a vasra!" - jegyezte meg.

Szavai szerint jelenleg is tart a toborzás a PzH 2000-es önjáró löveget kezelő tatai tüzérek közé, terveik szerint több száz embert vonultatnak be február közepén.

Szólt arról is, hogy dolgoznak az online jelentkezési rendszerük bővítésén és nagy volumenű fejlesztésén. Hozzátette: aki bármelyik képzési vagy szolgálatvállalási forma iránt érdeklődik, személyesen vagy online is felveheti a kapcsolatot a toborzókkal, munkanapokon a toborzóirodákban várják az érdeklődőket a vármegyeszékhelyek mellett a sátoraljaújhelyi, tatai, nagykanizsai, keszthelyi toborzóponton. A tervek szerint Kiskunhalason is nyílik toborzópont. Az iranyasereg.hu oldalon pedig bármikor ki lehet tölteni egy regisztrációs űrlapot és a toborzók rövid időn belül felveszik a kapcsolatot az érdeklődővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.