Elképesztő: van egy csodás ország, amelyhez több mint negyedmillió sziget tartozik

Lofoten, Norvégia, sziget, szigetcsoport,
The most beautiful hike of Lofoten Islands, Reinebringen, Reine Panorama, Norway
Vágólapra másolva!
Noha Görögországot előszeretettel nevezik az "ezer sziget országának", mégsem ott található a legtöbb sziget a világon. Egészen máshol, ráadásul nem is kevés, több mint 250 ezer. Mutatjuk, mely országok büszkélkedhetnek azzal, hogy hozzájuk tartozik a legtöbb sziget.
Vágólapra másolva!

3. Finnország - 178.947 sziget

Finnországhoz összesen 178.947 sziget tartozik, ebből közel 95 ezer a tengeri, a többi tavakban vagy folyókban található. Legismertebbek közülük a Finnországi szigetcsoport és a Helsinki szigetvilág.

789 sziget területe meghaladja az 1 négyzetkilométert, közöttük 455 állandóan lakott szigetet tartanak nyilván.

Finnország a világ egyik legtöbb szigettel rendelkező országa Forrás: Shutterstock

Érdekes az ország délnyugati partjától a Balti-tengerig terjedő Finnországi szigetcsoporthoz tartozó Åland-szigetek (finnül Ahvenanmaa) története, amely Finnország és Svédország között, a Botteni-öbölben helyezkedik el. A ma már Finnországhoz tartozó, több mint 6500 szigetből álló szigetcsoport nagyjából 30 ezer fős lakossága túlnyomórészt svéd anyanyelvű, ám tulajdonjoga az első világháború után kérdésessé vált, amikor mindkét ország igényt tartott rájuk - emeli ki a Promotions.hu cikke. A Népszövetség azonban 1921-ben Finnország részévé nyilvánította az Åland-szigeteket.

Lapozzon, a következő oldalon jön sajátos ranglistánk 2. helyezettje!