Ráfekszik az autóipar kiszolgálására az AMD

A Xilinx felvásárlásával megnyíltak a cég előtti lehetőségek.

Az AMD nem várta meg a CES-t az autóiparral kapcsolatos bejelentés szempontjából, így már most tudatták a világgal, hogy erőteljesen fókuszt kap az említett terület kiszolgálása. Itt a cég a Xilinx felvásárlásával eleve szerzett magának egy erős pozíciót, és ezt most megpróbálják tovább erősíteni a Ryzen és a Versal párosításával.


[+]

Többek között érkezik egy új processzorcsalád, méghozzá a Ryzen Embedded V2000A sorozat, amely kifejezetten autóipari igényekre szabott rendszer lesz az AEC-Q100 hitelesítés által. A fejlesztés alapjaiban a 7 nm-es node-on készülő, Renoir kódnevű lapka átdolgozását használja, benne maximum hat darab Zen 2 maggal, illetve egy Vega architektúrára épülő, legfeljebb 7 multiprocesszorral rendelkező, Radeon IGP-vel, amely összesen négy darab 4K-s kijelzőt képes kezelni, továbbá a konstrukció része még két gigabites Ethernet vezérlő. Az AMD tíz éves tervezett elérhetőséget ígér, ami persze a célzott piacon egyfajta elvárásnak is számít. A Ryzen Embedded V2000A sorozat lényegében egyszerre ki tudja szolgálni a járművezetői interfészt, illetve autóba épített szórakoztató rendszert.


[+]

A Ryzennél is fontosabb azonban az XA Versal AI Edge sorozat, amely egy érdekes megközelítése a dolgoknak. Az látható, hogy az AI erőteljesen jelen lesz a piacon, és erre már szinte minden cég ráugrott a saját részegységével, amelyeket a processzoraikba építenek. Így tett az AMD is a Ryzen AI megoldásával, de az autóipari igények annyira eltérőek, hogy nehéz ezeket egyetlen fejlesztéssel lefedni. Ha túl gyenge az adott részegység, akkor bizonyos szegmenseket nem tud bevenni, ha pedig túl erős, akkor a belépőszintre nem lesz optimális a dizájn.

Az AMD emiatt szétválasztotta a saját konstrukcióját, ugyanis a Ryzen Embedded V2000A sorozat a legtöbb, járművezetői interfészekkel kapcsolatos követelményt lefedi, de a célfeladatoknál sok függ attól, hogy az adott autó tekintetében csak a beépített szenzorok kezelése fontos, vagy lényegesen több szolgáltatás feldolgozására van igény.


[+]

A 7 nm-es node-on készülő XA Versal AI Edge sorozat tulajdonképpen külön dizájnokkal reflektál az egyes lehetséges igényekre, így az autógyártó a célzott területre tudja szabni a beépített rendszer képességeit. Az AMD szerint a fejlesztések úgynevezett ACAP megoldások, ami az adaptive compute acceleration platform rövidítése, és a lapkákon belül számos részegységet található a heterogén gyorsítás általános alkalmazása érdekében. A vezérlési, illetve az általánosabb feladatokon két darab ARM Cortex-A72-es, illetve két darab ARM Cortex-R5F-es mag dolgozik, amelyeket dizájntól függően DSP és AI feldolgozók egészítenek ki, illetve eltérő kiterjedésű FGPA társaságában.


[+]

A teljes termékskála 5 és 171 TOPS közötti kombinált teljesítményre képes 8 bites integer formátummal, és a Versal sorozatra jellemző, rendkívül alacsony válaszidő is jelen van, ami az autóiparon belül kiemelten fontos, mivel az emberéletek megmentése érdekében, sokszor nagyon gyorsan kell döntést hoznia a rendszernek. Ez a Xilinx megoldásának korábban is egy nagy előnye volt, elvégre szinte valós idejű reakciót tesz lehetővé a gép számára.

A XA Versal AI Edge sorozat két lépcsőben lesz bevezetve. Először a XAVE1752-es dizájn érkezik, amit már az év elején elérhetnek a partnerek. Ez amolyan nulladik generációs fejlesztés lesz, ami megalapozza a szükséges hátteret az év végén érkező XAVE2000 sorozatnak, amely széles skálázhatóság mellett kínál, célterületekre szabott megoldásokat.


[+]

Az AMD szerint a BlackBerry/QNX, a Cognata, az Ecarx, a Luxoft, a Tesla és a Xylon már jelezte, hogy számol a most bemutatott új platformmal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés