Váratlan helyen támadt fel a 80-as évek legendás francia méregzsákja

Peugeot
Vágólapra másolva!
A Peugeot 205 Rallye szellemiségét idézi meg a 208-as lemezfelnis sportváltozata, amely egy svájci márkakereskedő ötlete alapján valósult meg, és akár meg is lehet rendelni.
Vágólapra másolva!
Forrás: Peugeot

Az eredeti Peugeot 205-ös sikerében (50 millió fogyott belőle) kulcsszerepet játszott a gyártás második évében, 1984-ben bevezetett GTi változat, amely 117 lóerős 1,6-os motorral, módosított futóművel és látványos optikai részletekkel teremtett új mércét a sorozatgyártású kisautóktól elvárható vezetési élmény terén. Viszont az igényes műszaki tartalom és a jelentős kereslet miatt drága móka volt. Ezért

a Peugeot 1987-ben bemutatta a 205 Rallye-t is,

ami a vezetési élményhez szükséges tömeg/teljesítmény arányt nem az utóbbi növelésével, hanem az előbbi csökkentésével érte el. Az 1,3 literes motor hegyesebb profilú vezérműtengelyének és Weber ikerporlasztójának köszönhetően 103 lóerős csúcsteljesítményre volt képes, ami ma is jó értéknek számítana.

Forrás: Peugeot

A lényeg mégsem ez volt, hanem a

800 kg alá leszorított menetkész tömeg.

Ehhez minden nélkülözhető elemétől megszabadították a 205-öst, a hangszigeteléstől kezdve a rádióig. Megkapta viszont a GTi futóművét és fékjeit, ami összességében egy kevésbé sokoldalú, csökkentett használati értékű, ám sokak szemében éppen ezért kívánatosabb autót eredményezett – ami nem mellékesen jelentősen olcsóbb volt, mint a nagy testvér.

Forrás: Peugeot

A lényegre törő karakterhez a minimalista megjelenés is hozzá tartozott. A 205 Rallye kizárólag fehér színben volt elérhető, fehér acél keréktárcsákkal, amelyeket szögletesre rajzolt kerékívtoldatok hangsúlyoztak ki. Az egyetlen díszítőelem a hűtőrácson és a csomagtartón elhelyezett színes sávozás volt, amely a Peugeot-Talbot motorsport-sikereire emlékeztette a közönséget. Az utastér a már említett tömegcsökkentő intézkedések miatt meglehetősen spártai volt, viszont az üléseket a Peugeot-Talbot logójával hímezték.

Forrás: Peugeot

Az eredeti elképzeléseknél végül nagyságrendekkel többet, mintegy 30 ezer darabot épített a 205 Rallye-ból a Peugeot. A későbbiekben újra és újra megpróbálta visszahozni a koncepciót (a még kisebb 106-osból is készült Rallye), ám a piac a kilencvenes évektől kezdve egyre kevésbé volt fogékony a pragmatikus megoldásokra. Így aztán a rajongóknak nem maradt más, mint az emlékezés és a remény, hogy egyszer talán feltámad a 205 Rallye szelleme...

Forrás: Peugeot

Egy ötvenéves múltra visszatekintő Peugeot-kereskedés, a svácji Garages Hotz SA tulajdonosa azonban most úgy döntött, reménykedés helyett a saját kezébe veszi a visszatérés kérdését. Saját hatáskörében megtervezte és megépítette a Peugeot 208 Rallye-t, amely

stílusosan adja vissza a legendás ős hangulatát.

Természetesen hófehér a karosszéria, ahogy a 16 colos acél keréktárcsák is; a hűtőmaszk fölött, a küszöbökön, valamint a hátsó szélvédő alatt pedig ott pompáznak a klasszikus színes sávok.

Forrás: Peugeot

A C-oszlopon korhű betűtípussal tüntették fel a típusjelzést, a szélvédő tetejéről pedig nem hiányozhat az elmaradhatatlan árnyékoló sáv, rajta a Peugeot Talbot Sport felirattal. Három apróság miatt nem tekinthető tökéletesnek az illúzió. Az egyik, hogy a 208 Rallye-nak kettővel több oldalajtaja van az optimálisnál – ezzel nincs mit kezdeni, a Peugeot kisautójának aktuális szériája csak ötajtós karosszériával elérhető. A másik, hogy pusztán esztétikai a beavatkozás: sem a futóműhöz, sem a hajtáslánchoz nem nyúltak,

így az 1200 kilós tömeg sem csökkent.

Az meg különösen vicces, hogy az 1,2-es, modern háromhengeres motor még turbóval is 3 lóerővel gyengébb, mint a régi karburátoros (nyomatékban persze erősebb).

Forrás: Peugeot

A 208 Rallye csupán egy helyen: a nyugat-svájci Neuchâtel kantonban megbúvó falucskában, Travers-ben rendelhető meg. A Garages Hotz AS ezzel együtt nem kötötte ki, hogy kizárólag helyi vevőktől fogad megrendeléseket – sőt, a modell profi honlapja alapján úgy tűnik, örömmel látják a nemzetközi érdeklődőket. Ami pedig a 24 500 svájci frankos (9,77 millió Ft) vételárat illeti, az nem tűnik túlzónak, főleg annak fényében, hogy a műszakilag azonos – de alufelnis – 208 GT Svájcban 24 750 frankba kerül.