szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ott dolgozó kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya januártól munkaviszonnyá alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait január 1-jétől a százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – olvasható a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására. A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől.

Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
  • meteorológiai információk közzététele;
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai
  • adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
  • meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

A tervezet rendelkezése szerint az OMSZ december 31-én szűnik meg. Az ott foglalkoztatott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya a váltáskor munkaviszonnyá alakul át.