Közel félmillió ember egészségügyi adatát nézték át, megrázó felfedezést tettek

agy, brain, brain scan A memóriavesztés az öregedés igen gyakori velejárója a modern világban
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány közel félmillió orvosi papírt tekintett át, és arra a következtetésre jutott, hogy az agyvelőgyulladást és tüdőgyulladást okozó vírusok növelik az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.
Vágólapra másolva!

A kutatók összesen 22 olyan kapcsolatot találtak, amelyek összefüggést mutatnak ki a vírusfertőzések és a neurodegeneratív betegségek között.

A vírusos agyvelőgyulladással kezelt embereknél 31-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór. Azoknál is szignifikánsan növekedett az Alzheimer, a Parkinson-kór és az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) kialakulásának kockázata, akiknél influenzafertőzés során diagnosztizáltak tüdőgyulladást. A bélfertőzéseket és az agyhártyagyulladást (sokszor mindkettőt vírus okozza), valamint az övsömört okozó varicella-zoster vírust is kapcsolatba hozták számos neurodegeneratív betegség kialakulásával.

Az agyvelőgyulladást és tüdőgyulladást okozó vírusok növelik az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór Forrás: Science Photo Library via AFP/SAMUNELLA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Samunella/Science Photo Library

A vírusfertőzések agyra gyakorolt hatása egyes esetekben akár 15 évig is fennállt, és nem volt olyan eset, hogy a vírusoknak való kitettség a későbbiekben védelmet jelentett volna.

Az agyi betegségekben szerepet játszó vírusok mintegy 80 százalékát "neurotrófnak" minősítették, ami azt jelenti, hogy a kórokozók át tudtak jutni a vér-agy gáton.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a tanulmányban szereplő vírusok ellen léteznek oltások, amelyek – bár teljes immunitást nem adnak –

csökkenti az esetek súlyosságát, és a fertőzés nyomán fellépő neurodegeneratív betegségek megjelenésének esélyét.

A tanulmány egyelőre nem tudott választ adni arra, pontosan hogyan vezetnek a vírusos fertőzések idegrendszeri betegségekhez, azonban az eredmények alapján tovább lehet folytatni a területtel kapcsolatos kutatásokat.

A tanulmány teljes terjedelmében a Neuron című szakfolyóiratban olvasható.