szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gesztust a törökök gyűlöletkeltőnek értékelték, pedig a játékos állítja, hogy nem támogatja a háborút.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Törökországban egy izraeli válogatott focista a Hamász által elrabolt túszokra emlékezett, miután gólt lőtt, emiatt büntetőeljárás vár rá, és akár a klubjától is eltilthatják – írja a BBC.

Vasárnap volt 100 napja, hogy október 7-én a Hamász terrortámadást indított Izrael ellen, amelyben több mint 1300 izraeli vesztette életét. A terrorszervezet fegyveresei 240 túszt ejtettek, a Gázai-övezetbe elhurcolt izraeliek közül 132 embert még mindig fogva tartanak.

Sagiv Jehezkel, az Antalyaspor játékosa erre emlékeztette a nézőket, amikor a Trabzonspor elleni egyenlítő gólja után megmutatta a kamerának a bekötött kezét. A kötésen a kézzel írt „100 nap. 10/7” felirat, illetve egy rajzolt Dávid-csillag szerepelt.

Törökország emiatt azzal vádolja a focistát, hogy támogatja „Izrael gázai mészárlását". Jehezkel ezért őrizetbe vették, a klubja pedig felfüggesztette.

Hétfőn bírósági tárgyalás után kiengedték, de az ügye még nem zárult le, gyűlöletkeltés miatt eljárás folyik ellen, ezt maga a török igazságügyi miniszter közölte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök régóta a palesztinok elkötelezett támogatója, és élesen bírálja Izrael gázai háborúját. Az országban október 7-e óta nagy palesztinbarát tüntetések is zajlanak.

A DHA helyi hírügynökség szerint Jehezkel egy tolmácson keresztül adott nyilatkozatot, amelyben azt mondta, hogy nem provokációnak szánta a megemlékezését, hanem azt akarja, hogy a háború véget érjen.

Nem vagyok háborúpárti... izraeli katonákat ejtettek fogságba Gázában. Én olyan ember vagyok, aki úgy gondolja, hogy ennek a 100 napos időszaknak most véget kell vetni. Azt akarom, hogy a háború véget érjen

– fogalmazott a focista.

A meccs után az Antalyaspor közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy Jehezkel „hazánk nemzeti értékei ellen cselekedett", és azt is közölték, hogy kizárják a csapatból.

A Török Labdarúgó Szövetség „elfogadhatatlannak" minősítette Jehezkel cselekedeteit, és üdvözölte az Antalyaspor döntését. A Caglayan Group, az Antalyaspor fő mezszponzora pedig bejelentette, hogy visszavonja szponzorálását, ha Jehezkel szerződését nem bontják fel.

Népirtás zajlik-e most a Közel-Keleten? Ez nemcsak jogi, hanem politikai kérdés is

A Gázai övezetben történtek kapcsán fellángolt a vita: Izrael vagy a Hamász eltörölni próbálja-e ellenfelét a Föld színéről? Már 75 éve sem volt egyszerű meghatározni az új fogalmat, a genocídiumot, és azóta is könnyű többféleképpen értelmezni.