Fényes vagy matt laptop kijelző: melyik a jobb választás?

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 21:18

Tudtad, hogy a laptop kijelző típusa nagyban befolyásolhatja azt, hogy milyen minőségben látod a képernyőt? A laptopokat például gyárilag fényes vagy matt felületű kijelzővel szerelhetik. Ezek technikai paramétereiket tekintve teljesen megegyeznek, azonban az utolsó simításként rájuk vitt bevonat eltérő.

De milyen szinten befolyásolja ez a látványt? Mikor érdemes matt és mikor fényes felületű képernyőt választani? Most megmutatjuk az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.

 

Fényes vs. matt: előnyök és hátrányok

 

A fényes és a matt laptop kijelzők esetében a gyártók azonos kijelzőpanelt használnak. Ez azt jelenti, hogy teljesítményüket és megjelenítési képességüket tekintve azonosak. Az eltérés mindössze a képernyő felső rétegének borításában keresendő.

 

Míg ugyanis a fényes felületű kijelzőn nem található borítás, addig a matt kijelzőre egy tükröződésgátló réteg kerül. Ennek köszönhetően kevésbé csillog, a monitor pedig kevésbé ideális fényviszonyok között is jobban látható. Fontos azonban tudni, hogy a burkolat hatására a fényerő, a színhűség és a kontraszt minimálisan csökken.

 

A fényes kijelző előnye ezzel szemben épp az, hogy az extra borítás hiánya miatt a színek élénkebbek és a kontraszt is magasabb. Éppen ezért ez a típus filmnézéshez, képnézegetéshez vagy grafikai munkához is jó választás lehet.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

A fényes kijelzőről ideális körülmények közt fel sem tűnik az, hogy fényes. Erős napsütésben azonban – például a szabadban használva – a tükröződés hamar zavaróvá válhat. Könnyen előfordulhat az is, hogy a gépet egyszerűen nem tudod használni addig, amíg háttal ülsz a napnak.

 

Ezzel szemben a matt kijelzőnek nem okoz problémát a napfény. A speciális felület javarészt megakadályozza a tükröződést, ennek köszönhetően gépünket verőfényes napsütésben is különösebb kellemetlenségek nélkül használhatjuk.

 

Melyik a jó döntés számomra?

 

Ha új laptop vásárlására vagy kijelzőcserére kerül a sor, érdemes szem előtt tartani felhasználói szokásainkat. Ha a gépünket gyakran használjuk kültéren vagy erősen világított helyeken, és inkább munka, tanulás vagy internetezés céljából vásároljuk, érdemes lehet a matt kijelző mellett dönteni. Ha azonban a laptopot inkább beltéren használjuk, és főként filmet nézünk rajta, képeket szerkesztünk vagy grafikával foglalkozunk, jó választás lehet egy fényes kijelzőpanel.

 

Általánosságban elmondható, hogy gyárilag a fényes paneleket az alacsonyabb árkategóriás gépekbe, míg a matt kijelzőket az üzleti felhasználásra tervezett, drágább laptopokba szerelik. Fontos azonban tudni, hogy a fényes kijelző fóliával történő "mattosítása" nem ajánlott, hiszen ez csak rontja a képminőséget. Arról nem is beszélve, hogy a fólia alá porszemek, szöszök, koszok kerülhetnek, amelyek könnyen kárt is tehetnek a képernyőben.

 

Ha a kijelző cseréje mellett döntünk, a Laptopszaki weboldalán szinte minden nagyobb márkához megtalálhatjuk az ideális fényes vagy matt felületű panelt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14