:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 19. 09:09

Gyűlnek a fellegek a TSMC arizonai gigagyára felett

Amilyen optimistán indult, annyira döcögőssé vált a világ első számú félvezetőgyártója, a TSMC legnagyobb külföldi beruházásának megvalósítása Arizonában. A tajvani cég másodszor halasztja el a projekt céldátumát, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem talál képzett munkaerőt a régióban.

Újabb csúszást jelentett be a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC a 40 milliárd dollár értékű beruházásból megvalósuló arizonai chipgyártó komplexum megvalósításában, ezzel jelentős mértékben visszavetve a Biden-adminisztráció terveit a kritikus elektronikai komponensek - köztük a félvezetők - helyi gyártását illetően.

A Bloomberg riportja szerint ezúttal a második gyártókomplexum termelési céldátumát halasztotta el a tajvani cég az eredetileg tervezett 2026-as dátumról 2027-28-ra. Az elsőként felépülő üzem esetében a cégvezetés tavaly júliusban közölte, hogy a gyár csak 2025-ben kezd majd termelni 4 nanométeres gyártósorokkal az eredeti, 2024-es céldátumhoz képest.

Bár a hivatalos indoklás szerint az üzemek létesítésének csúszásáért a képzett munkaerő hiánya okolható, a TSMC döntése mögött alighanem az Egyesült Államok által vállalt finanszírozási, támogatási konstrukciókkal kapcsolatos bizonytalanság áll.

made_in_america

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Joe Biden amerikai elnök több mint egy évvel ezelőtt írta alá a Chips and Science act nevű törvényt, mely az iparágnak szánt, több tízmilliárd dolláros támogatás kereteit határozta meg. A támogatási csomag egyik kedvezményezettje éppen a TSMC lehet, mely a két arizonai üzemet összesen 40 milliárd dollárból építi fel, a másik pedig a helyi chipgyártó-veterán Intel, ám eddig egyik cég sem látott még egyetlen fillérnyi támogatás sem a mintegy 52 milliárd dolláros keretből.

A megítélt támogatás mértéke nem csak a projekt elkészültét, hanem a gyárakban használt gyártástechnológia fejlettségét is befolyásolja. Mark Liu, a TSMC elnöke legalábbis egy hét eleji sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az az amerikai kormány eltökéltségén is múlik, hogy a második arizonai gyárban az eredeti terveknek megfelelően 3 nm-en kezdik-e meg a félvezetők gyártását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 06:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.