:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 19. 14:16

Töltőállomásokon ragadtak a Teslák az amerikai fagyban

A természeti erők világítottak rá a Tesla elektromos autók egyik gyengeségére.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén és a Közép-Nyugaton tombolnak a mínuszok, ami a közlekedést és az elektromos autók töltését is megnehezíti. Chicago állam Oak Brook külvárosában rendszeresen fagypont alá, éjszaka nem egyszer mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet az elmúlt napok során.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A helyi média arról számolt be, hogy a nyilvános töltőállomások a körülmények miatt "autótemetőkké" változtak, mivel az autósok nem tudják felpumpálni energiával a járműveiket. Ugyanígy autók tucatjait hagyták ott Chicago környékén található más töltőállomásokon is, vagy segítséget kértek az elvontatásukhoz.

Mark Bilek, a Chicagói Autókereskedők Szövetségének szóvivője szerint a hideg időjárás nagyban befolyásolhatja az elektromos járművek töltési képességét, az akkumulátort is optimális hőmérsékletre kell hozni, mielőtt alkalmassá válna a töltésre. A helyzetet nehezíti, hogy az előkondicionálás is meríti az aksit. A Tesla egyszerűen csak azt javasolta a keleti partiaknak, hogy 20 százalékos töltöttség alatt ne induljanak útnak. Mivel a járművek több energiát fogyasztanak az utastér és az akkumulátor fűtésére hideg időben, így normális jelenség, hogy gyorsabban merülnek az akkumulátorok. 

Az EV akkumulátorokban lévő ionok a pozitív és negatív elektródák között folyékony elektroliton keresztül haladnak, de ahogy hűl a hőmérséklet,  a folyadék besűrűsödik, így az ionok is lassabban mozognak. Minél lassabban mozognak az ionok, annál nagyobb az ellenállás, és minél nagyobb az ellenállás, annál gyorsabban veszít az elektromos jármű energiát. Így az akkumulátort melegen kell tartani, de mivel a hő magából az akkumulátorból származik, a Tesla-tulajdonosok nem járnak jól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.