szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csák Jánosnak nem volt nehéz dolga a döntéskor: Demeter egyedüli jelentkezőként nyújtotta be a vezetői koncepcióját.

Demeter Szilárdot nevezte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) élére Csák János kulturális és innovációs miniszter február 1-jei hatállyal.

A pályázati kiírásra Demeter Szilárd egyedüli jelentkezőként nyújtotta be vezetői koncepcióját, amelyet a szakmai bizottság a részletes meghallgatást követően egyhangúlag támogatásra javasolt – olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint a miniszter – elfogadva a bizottság ajánlását – újabb öt évre bízta meg Demeter Szilárdot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói teendőinek ellátásával.

A főigazgató hozzájárult pályázatának nyilvánosságra hozatalához, amely megtekinthető a PIM honlapján.

Mint írtuk, Csák János október 9-én írta alá a pályázati felhívást Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségének betöltésére, amely szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a tisztségre.

Demeter Szilárdnak viszont filozófusi diplomája van, amelyet 1999-ben szerzett meg a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen. A kiírásból nagyon úgy tűnt tehát, hogy elfogy a levegő Demeter körül és nem folytathatja a tevékenységét.

Lapunknak azt mondta akkor Demeter, hogy szerinte a kiírás azt jelenti, hogy a feltétel „Vagy szakirányú végzettség, annak hiányában lehetséges a közgazdász/jogi végzettség is. Öt évvel ezelőtt legalábbis a fenntartó minisztérium így értelmezte a nagyon hasonló kiírást, gondolom, azóta érdemben nem változott a jogszabályi környezet. A filozófusi végzettség egy irodalmi múzeum és alintézményei esetében szakirányúnak számít.” Ettől függetlenül azt gondoltuk, hogy vége lesz a Demeter-korszaknak.

Ezekre a híresztelésekre Demeter a Mandineren reagált: „A nerológiában az a kockázatos (ahonnan én nézem: szórakoztató), hogy tele van vágyvezérelt feltételezésekkel, aminek a következményeként olyan konteókat tudnak összeeszkábálni a függetlenobjektív médiamunkások, hogy még a laposföld-hívők is csak elismerően pislognak” – írta többek között és kijelentette, ismét megpályázza a PIM főigazgatói tisztségét. Később az is kiderült, hogy egyedüli pályázó volt.

Nyert. Mi tévedtünk.