Lejárt a tűzszünet, rakétákat lőttek a Gázai övezetből Izraelre

Horizontal, Izraeli háború
This long exposure picture taken from southern Israel near the border with the Gaza Strip shows explosions in the Palestinian territory during Israeli strikes as battles resumed between Israel and Hamas militants on December 2, 2023. Israel and Hamas brushed off international calls to renew an expired truce on December 2 as air strikes pounded militant targets in Gaza and Palestinian groups launched volleys of rockets. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 58. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
07:49
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket itt találja.

08:13
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megkönnyíti a segélynyújtást Gázába

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik vezető tanácsadója azt mondta, Izrael könnyíteni fogja a humanitárius támogatás Gázába jutását, miközben a harcok folytatódnak.

Mark Regev egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy a gázai civilek ne kerüljenek kereszttűzbe.

08:17
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Brit felderítő repülések a túszok hollétének kiderítésére

Felderítő repüléseket kezd a brit királyi légierő (RAF) a Földközi-tenger keleti medencéjében a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által októberben Izraelből elhurcolt túszok hollétének kiderítésére - közölte a brit védelmi minisztérium vasárnap.

A londoni védelmi tárca vasárnapi tájékoztatása úgy fogalmaz, hogy "a folyamatban lévő túszmentő tevékenység támogatására" a brit királyi légierő felderítő repüléseket hajt végre a Földközi-tenger keleti medencéjében.

11:24
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael felszólította a Gázai övezetben élőket

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Aviháj Edri felszólította a Gázai övezet déli részén Hán-Junisz több lakónegyedének lakóit, hogy hagyják el otthonukat. A figyelmeztetés több negyedre is vonatkozik. Az ott élőknek a humanitárius zónákba kell távozniuk a korábban közzétett térkép alapján a harcok idejére. 

Az IDF a harcok pénteki újrakezdése óta bejelentette, hogy erői tovább támadják az iszlamista Hamász terrorszervezet célpontjait, felszámolják a terroristákat és megsemmisítik fegyvereiket.

A Hamászhoz kötődő Sahab nevű gázai hírügynökség arról számolt be, hogy az IDF kiterjedt légi és földi, tüzérségi támadásokat hajtott végre a Gázai övezet északi részén, valamint Hán-Junisznál, az övezet déli részén.

12:42
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megnevezte, szerinte ki a felelős a tűzszünet kudarcáért

Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó a Hamászt hibáztatta, amiért kudarcba fulladtak a tűzszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalások - írja a BBC: Álláspontja szerint a Hamász nem tartotta be a foglyok szabadon engedéséről szóló megállapodásukat. 

"Ha a gázai embereknek panaszaik vannak, tudják, kire mutogassanak" - fogalmazott Regev. 

Mint ismert, hét napos tűzszünet után péntek reggel kiújultak a harcok. Mind a Hamász, mind Izrael egymást okolja ezért. .

14:18
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Négyből három gázai kényszerült elhagyni a lakóhelyét

Az ENSZ humanitárius hivatalának (OCHA) legújabb becslése szerint mintegy 1,8 millió ember - Gáza lakosságának nagyjából 75 százaléka - kényszerült lakóhelye elhagyására. A hivatal ugyanakkor hozzátette, hogy nehéz pontos statisztikát kiállítani. 

14:56
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák sebesültek meg a Hezbollah támadásában

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint több katona könnyebben megsebesült repeszektől, miután Libanonból páncéltörő rakétatámadás érte a hadsereg egyik járművét Beit Hillel település közelében.

A Hezbollah közleményben vállalta magára a támadást.

Az IDF szerint több rakétát is kilőttek a határ menti Dov-hegy térségére, válaszul az izraeli hadsereg tüzérséget vetett be - írja a The Times of Izrael.

15:27
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Fájdalom, hogy véget ért a gázai övezeti tűzszünet

Fájdalmasnak nevezte vasárnap Ferenc pápa advent első vasárnapján küldött üzenetében, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet, s egyúttal újabb fegyvernyugvás mielőbbi életbe léptetése mellett emelt szót.

Gyengélkedése miatt a pápa a Szent Péter tér helyett ismét vatikáni lakosztályából jelentkezett be, és a szentszéki államtitkárság egyik munkatársa olvasta fel helyette beszédét.

A pápa fájdalmát fejezte ki, és súlyosnak nevezte, hogy az izraeliek és palesztinok között megszakadt a tűzszünet. "Ez halált, pusztítást és nyomorúságot jelent" - hangoztatta Ferenc pápa, aki az izraeli túszok szabadon engedését, valamint a gázai lakosság megsegítését szorgalmazta.

"Remélem, hogy mind, akik érintettek ebben, amilyen hamar csak lehetséges, új megállapodást tudnak kötni a tűzszünetről" - fogalmazott a pápa.

15:55
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre

Megszólaltak a rakétatámadást jelző szirénák az izraeli Ashkelonban és a Gázai övezet határ menti városaiban, miután rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre - írja a The Times of Izrael.

Sérültekről vagy károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

16:21
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz állampolgárok hagyhatták el a Gázai övezetet

Orosz állampolgárokból és családtagjaikból álló, 133 fős csoport hagyta el a Gázai övezetet a rafahi határátkelőn keresztül - közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A kimenekített embereket a tárca kairói munkacsoportjának központjában szállásolták el, ahol az ellátás mellett orosz pszichológusoktól és orvosoktól kapnak támogatást, továbbá segítséget a hivatalos eljárások intézésében.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma az evakuálási művelet megkezdése óta nyolc repülőgépet indított Kairóból Moszkvába a palesztin-izraeli konfliktusövezetből oroszokkal és hozzátartozóikkal. A minisztérium eddig 761 embert, köztük 360 gyermeket szállított el légi úton Oroszországba.

16:50
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael mindent megtesz a gázai humanitárius segélyekért

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője külföldi újságíróknak kijelentette, hogy Izrael gondoskodni fog a humanitárius segélyek Gázai övezetbe jutásáról - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Mark Regev kijelentette, hogy Izrael a harcok újraindulása után, a tűzszünet összeomlását követően is gondoskodni fog a humanitárius segélyek bejuttatásáról a Gázai övezetbe.

Regev visszautasította azt a vádat, hogy az izraeli hadsereg túl keveset tenne a Gázai övezet civil lakosságának védelme érdekében a harcok közepette.

"Mindent megteszünk, hogy egyrészt különbséget tegyünk elkeseredett ellenségeink, a terroristák és a polgári lakosság között, másrészt a civilek védelme érdekében" - közölte Regev.

17:18
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság a humanitárius jog betartására szólított fel

Az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) feladata, hogy biztosítsa a törvény védelmét mindenki számára - jelentette ki Karim Khan, a hágai székhelyű bíróság főügyésze vasárnap.

Karim Khan, aki vasárnap fejezte be Izraelben és a palesztin területeken tett látogatását, közleményében mindenekelőtt hangsúlyozta: az ártatlan izraeli civilek ellen október 7-én elkövetett támadások az emberiség lelkiismeretét sokkoló legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartoznak. Olyan bűncselekmények, melyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozták - mondta.

"Meg kell mutatnunk, hogy a törvény mindenütt, még a frontvonalakon is érvényes, és képes mindenkit megvédeni" - fogalmazott.

18:05
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael vadászgépekkel támadja a Hezbollah állásait

Az IDF közölte, hogy vadászgépeik csapást mértek a Hezbollah több dél-libanoni állására válaszul a mai határ menti támadásokra, köztük egy páncéltörő rakétatámadásra, amelynek következtében több izraeli katona megsebesült.

Az IDF szerint Libanonból rakétákat lőttek ki Észak-Izraelre is.

Az izraeli csapatok tüzérségi tűzzel válaszolnak a támadásokra - írja a The Times of Izrael.

18:57
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Szíriában is lecsapott az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg közölte, hogy azonosította egy Szíriából a területe felé indított rakéta kilövésének a helyszínét, és a hadsereg tüzérsége válaszul csapást mért a célpontra. További részleteket nem közöltek.

Az elmúlt hetekben izraeli vadászgépek szíriai rakétaindító állomásokra és a Hezbollah libanoni fegyveres csoport állásaira is mértek csapást válaszul az izraeli területeket ért támadásokra.

Az izraeli hadsereg határokon átnyúló harcokat folytat a Hezbollahhal, és a gázai háború kezdete óta többször légitámadást indított Szíria ellen - írja az Aljazeera.

19:57
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nem tudta előre a Hamász támadási tervét

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy az amerikai hírszerzésnek nem volt tudomása a Hamász titkos tervéről az Izrael elleni október 7-i támadásra vonatkozóan.

A The New York Times a múlt héten arról számolt be, hogy az izraeli hatóságok egy évvel a támadás előtt hozzájutottak egy ilyen dokumentumhoz.

"Hírszerzőink vizsgálják ezt a kérdést" - mondta Kirby, ugyanakkor hozzátette, hogy "semmi jel nem utal arra, hogy mi, az Egyesült Államok hírszerzői előzetesen tudtunk volna erről a dokumentumról" - írja az Aljazeera.

20:55
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe

Száz segélyszállító teherautó érkezik Gázába - közölte a Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautók élelmiszert, vizet, orvosi ellátmányt és gyógyszereket szállítanak - közölték.

A háború október 7-i kezdete előtt naponta mintegy 500 teherautónyi humanitárius szállítmány érkezett a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint jelenleg a segélyek érkezési üteme nem felel meg a gázai civilek növekvő szükségleteinek - írja az Aljazeera.

21:30
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Szíriából lőttek ki rakétát Izraelre

Az Izraeli Védelmi Erők szerint egy rakétát lőttek ki Szíriából Észak-Izraelre. Az izraeli hadsereg szerint a rakéta egy nyílt területen landolt, sérülést nem okozott,

Az izraeli csapatok válaszul tüzérséggel támadták a rakéta kilövésének szíriai forrását - írja a The Times of Izrael.

21:43
december 03, 2023
Vágólapra másolva!

Sin Bet-vezető: Külföldön is le fogják vadászni a Hamászt

Izrael le fogja vadászni a radikális iszlamista Hamászt Libanonban, Törökországban és Katarban is, még akkor is, ha ez éveket vesz igénybe - jelentette ki Ronen Bar, a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke egy felvételen, amelyet vasárnap tett közzé a Kan közszolgálati média.

Egyelőre nem világos, hogy Bar mikor beszélt erről és kinek. A belbiztonsági szolgálat nem nyilatkozott az ügyben.

"A kabinet kitűzött elénk egy célt - az utca nyelvén szólva - , hogy megsemmisítsük a Hamászt. Ez a mi Münchenünk. Mindenhol ezen leszünk, a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban és Katarban is. El fog tartani néhány évig, de ott leszünk, hogy elvégezzük ezt" - hangsúlyozta a Sin Bet főnöke.

05:59
december 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.