szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Árva című nagyjátékfilm 1957-ben játszódik majd, most keresik hozzá a gyerekszereplőket. A filmre a magyar Filmintézet mellett pénzt adott a Brit Filmintézet is.

A Saul fia Oscar-díjas rendezője ismét történelmi filmen dolgozik. Hat évvel legutóbbi alkotása, a Napszállta bemutatója után, várhatóan most nyáron kezdi el forgatni az Árva című filmjét, amely egy fiatal fiút követ 1957-ben Budapesten, egy évvel a forradalom után – írja a filmhu. A film Facebook-oldala szerint most keresik hozzá a gyerekszereplőket, 10-12 éves fiúkat és 11-13 éves lányokat castingolnak.

A filmhu azt írja a Brit Filmintézet hírére hivatkozva, hogy az Árva részben brit pénzből készül, miután koprodukciós támogatásban részesült a UK Global Screen Fundon keresztül. Az alapot a Brexit után hozták létre, hogy a nemzetközi projektek és a brit független mozgóképes ipar együttműködését segítsék. Nemes Jeles filmje az első magyarországi alkotás, amit így támogatnak. Az alap egyébként hét nemzetközi filmnek ítélt meg pénzt, összesen több mint 1,3 millió font (körülbelül 586 millió forint) értékben.

Az Árva emellett kapott támogatást a magyar Nemzeti Filmintézettől is, 2021-ben 900 milló forintot gyártásra, majd 2023-ban 7,9 millió forintot gyártás-előkészítésre. A film elkészülte német és francia együttműködésen is alapul.