szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lapok kiadója először még megfelelőnek nevezte, végül többszöri panasz után mégis törölte Nagy M. Boldizsár három cikkét, és elnézést kér a kifogásolt tartalmak közzététele miatt.

„Az ÉVA és az InStyle online felületein 2023. végén megjelent három cikk Nagy M. Boldizsár tollából, amelyek a hollywoodi sztárok és a világpolitikai események viszonyáról szóltak a közösségi médiás posztok tükrében. A Marquard Group Hungary az olvasói levelet megkapva jogi véleményezést kért. Bár a jogi állásfoglalás nem látta szükségesnek, a Kiadó úgy döntött, hogy az írásokat eltávolítja a felületeiről. Az írások szakmailag kifogásolhatóak és sérthetnek egyes olvasókat. A print magazinokban az írások soha nem voltak olvashatóak és online formában sem lesznek többé elérhetőek. A Marquard Group Hungary elnézését kér mindenkitől, akiket a cikkek bármilyen módon sértettek. Semmilyen bántó szándék nem volt a Kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját” – írta a Marquard Group Hungary a Media1 megkeresésére.

Az ügy előzménye az, hogy Nemes Dániel, a CyD néven is ismert internetes szakember és üzletember a Facebookon adott hangot elégedetlenségének, amiért Nagy M. Boldizsártól (a befóliáztatott Meseország mindenkié című könyv Magyarországot elhagyni kényszerülő szerkesztőjétől) szerinte uszító jellegű és valótlanságokat tartalmazó, a zsidókra nézve súlyosan hátrányos tartalmak jelentek meg a Marquard Group Hungary médiavállalathoz tartozó ÉVA és az InStyle című lapok internetes oldalán.

Nemes Dániel azt kifogásolta, hogy Nagy M. Boldizsár olyanokat írt többek közt, hogy neki a zsidó vallással semmi problémája, csak a kormánnyal, de a zsidók már közel 100 éve is azért érkeztek (!) oda, ahol felmenőik állítólag (!) korábban éltek, hogy lemészároljanak mindenkit, majd átnevezték Palesztina területét Izraelre, amit azóta hívnak így.

Nemes ezek után írt a kiadó magyarországi vezetőjének egy levelet és kérte, hogy vizsgálják meg, megfelel-e a kiadó értékrendjének mindez. A kiadótól kétszer is azt a választ kapta, hogy az írások megfelelők, a sajtószabadság része, hogy ezek megjelenhettek.

Majd mégis eltüntették az említett három írást, de a kiadó ekkor még – Nemes elmondása szerint – nem tett közzé állásfoglalást, ezért a Marquard Group Hungary új külföldi tulajdonosát is megkereste, hogy foglaljanak állást az ügyben.

Közben a Media1.hu szerdán szintén kérdéseket küldött a Marquard Group Hungary-nak az ügyben. Erre válaszul küldték a fent idézett levelet, amiben megerősítették, hogy végül letörölték a kifogásolt cikkeket, illetve, korábbi álláspontjukat megváltoztatva elismerték, hogy a közzétett írások mégiscsak kifogásolhatók voltak szakmailag és sérthették a benne foglaltak egyes embereket.

Nemes Dániel a Marquard a Media1-nek küldött válaszát úgy kommentálta, örül, hogy végül a kiadó mégiscsak belátta, hogy hiba volt közölni az írásokat, és erről állásfoglalást is adtak az ügyben lapunknak.