Tetszett a cikk?

Az angol Spiritualized áprilisban első alkalommal lép fel Magyarországon.

A Jason Pierce vezette angol Spiritualized 1990-ben alakult a Spacemen 3 romjain, és több mint harminc éve kultuszzenekar.

Ha nagyon címkézni akarjuk, akkor leginkább neopszichedelikus rockzene a megfelelő kifejezés. Persze csak jobb híján, hiszen a Spiritualized zenéjében annyi minden keveredik: gospeles kórusok, soulos dallamok, folk, blues, pszichedelikus rock, shoegaze, indie gitárzene, garázsrock, de a szimfonikus zene és a kísérletező elektronika is hatottak rá, néhol még a free jazz elszállásai is visszaköszönnek.

Több remek albumot is készítettek az elmúlt bő harminc évben, de a talán legismertebb lemezük a Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space, amelyet a kilencvenes évek egyik legjobb albumaként is számontartanak, és megjelenése évében még a Radiohead OK Computerét is megelőzte az év végi brit lemezlistákon. Persze említhetjük a Let It Come Down című albumot, az is remek lemez.

A Spiritualized nem csak sok mindenből építkezik, de a hatása is hallható: a Tame Impalától az MGMT-n át a King Gizzard & The Lizard Wizardig sokfelé visszhangzik. A zenekar legutóbbi lemeze, az Everything Was Beautiful 2022-es.

A Spiritualized április 7-én lép fel az Akváriumban, a Müpa égisze alatt futó Bartók Tavasz rendezvénysorozat részeként.

Érdekesség, hogy Pierce egykori Spacemen 3-s zenésztársa, Peter Kember, azaz Sonic Boom majdnem pontosan egy évvel korábban lépett fel a Panda Bear társaságában, a Magyar Zene Házában.