szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izlandiak és a finnek után most a svédek tiltakoznak.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak idén otthont adó Svédország több mint 1000 zenei előadója írt alá egy nyílt levelet, amelyben azt követelik, hogy Izraelt zárják ki az idei dalversenyből a gázai háború miatt.

Az Aftonbladet című svéd lapban megjelent nyílt levélben azt írják, hogy Izrael részvételének az engedélyezésével az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) olyan kettős mércét alkalmaz, amely aláássa a szervezet hitelességét. „Az a tény, hogy szívesen látnak nemzetközi kulturális eseményen olyan országot, amely a humanitárius jog fölé helyezi magát, elbagatellizálja a nemzetközi jog megsértését, és láthatatlanná teszi az áldozatok szenvedését."

Az aláírók között olyan nemzetközileg sikeres művészek vannak, mint Robyn és Fever Ray énekesek, a First Aid Kit folkduó, valamint olyan korábbi svéd eurovíziós résztvevők, mint Eric Saade és Malena Ernman operaénekes, Greta Thunberg édesanyja.

Korábban 1400 finn és izlandi művész írt alá hasonló nyílt levelet, szintén azt követelve, hogy Izraelt zárják ki a malmői dalfesztiválból, amelyet május 7 és 11 között rendeznek meg.

Az EBU közölte: nem zárják ki Izraelt. A szervezet hangsúlyozta, hogy az Eurovízió politikamentes, és a dalfesztivál nem államok, hanem közszolgálati műsorszolgáltatók közötti verseny.

Csakhogy a múltban már előfordult, hogy kizártak országokat a versenyből. 2022-ben például az Ukrajna ellen háborút indító Oroszországot arra hivatkozva, hogy „lejáratná a versenyt”. Egy évvel korábban, 2021-ben Fehéroroszország nem vehetett részt a versenyen, mert az EBU szerint a fehérorosz közmédia megsértette a sajtószabadságot.

Az idei 68. Eurovíziós Dalfesztiválon 37 műsorszolgáltató indul a győzelemért. Izrael 1973 óta vesz részt az eseményen, és négyszer nyerte meg a versenyt: 1978-ban, 1979-ben, 1998-ban és 2018-ban.