Szükségállapotot rendeltek el Chilében az erdőtüzek miatt, sok a halott

tűz, erdő, erdőtűz, Chile, február
VINA DEL MAR, CHILE - FEBRUARY 3: Smoke rises over the forest during a wildfire in the Vina del Mar, Chile, on February 3, 2024.Thousands of homes damaged after wildfire affected Chile's Vina del Mar hills. According to authorities, the fire has destroyed more than 1,000 homes and left at least 20 dead. Lucas Aguayo Araos / Anadolu (Photo by Lucas Aguayo Araos / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Ötvenegyre emelkedett a Chile középső részén, városok és falvak közelében tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma - jelentette be a dél-amerikai ország kormányzata vasárnap.
Vágólapra másolva!

Gabriel Boric államfő televíziós beszédben jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt. Elmondta, hogy a lángok gyors terjedése miatt nagyon súlyos a helyzet, és az időjárási körülmények is a tűznek kedveznek.

- mondta Carolina Tohá belügyminiszter, aki úgy vélte, a tűznek még további áldozatai lesznek.

Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Lucas Aguayo Araos

A közlések szerint a legnehezebb helyzetben Valparaíso régiója van, különösen a tengerparti Vina del Mar város, ahol több mint 370 eltűntet tartanak számon. A tűzoltók helikoptereket is bevetnek a lángok megfékezésére. Szombat este 43 ezer hektáron égett a tűz, és a tűzoltók elsősorban azon fáradoztak, hogy meggátolják tovaterjedését a lakott területeken. A katasztrófában már ezernél több lakóépület semmisült meg.