szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Amellett, hogy Taylor Swift történelmet írt, a legfontosabb kategóriákban a női előadók vitték a prímet a díjátadón.

Vasárnap éjjel tartották a 66. Grammy-gálát Los Angelesben. Az esemény egyik legfontosabb, bár nem meglepő momentuma az volt, hogy Taylor Swift történelmet írt, mivel negyedszerre lett az övé az év albuma díj Midnights című lemezéért. Korábban 3-3 alkalommal Frank Sinatra, Paul Simon és Stevie Wonder kapta meg ezt a trófeát.

Úgy tűnik, Swift megállíthatatlan, nemrég Elvis Presley rekordját is megdöntötte (számos más rekord mellett), és tavaly ő lett az év embere a Time magazinnál. Amikor átvette a díjat Céline Diontól, egyben bejelentette, hogy új nagylemeze áprilisban érkezik, írja a Variety. Swiftnek egyébként összesen 13 Grammy-díja van.

Az énekes köszönetet mondott barátjának és producerének, Jack Antonoffnak. Arról beszélt, hogy ez élete legboldogabb pillanata, és azt is elárulta a közönségnek, hogy akkor érzi magát a legjobban, ha zenét alkot, és előadóként színpadra lép.

Az eseményen Miley Cyrus életében először lett Grammy-díjas, és rögtön két kategóriában is nyert Flowers című dala: ez lett a legjobb szóló popzenei előadás és az év felvétele is.

Mások mellett Michelle Obamát is díjazták, aki a legjobb hangoskönyv, narráció és mesemondó felvételért kapott elismerést. Immár ő az egyetlen volt first lady, aki két Grammyt is magáénak tudhat.

A meghatott Victoria Monét, aki a legjobb új előadó díját vehette át, édesanyjának is megköszönte díját, és hozzátette, hogy erre a Grammyre "már 15 éve készült".

Az este egyik nagy pillanata volt, amikor Billie Eilish színpadra állt a Barbie-filmhez készült dalával, a What Was I Made For? cíművel, ami az év dala lett. A színpadon Greta Gerwignek is köszönetet mondott "az év legjobb filmjének elkészítéséért".

A gála legbizarrabb történése pedig egyértelműen az volt, amikor a rapper Killer Mike-ot, a Run the Jewels hiphopduó egyik tagját bilincsben vitték el, szinte közvetlenül azután, hogy megnyerte a legjobb rapalbum, a legjobb rapdal és a legjobb rapzenei előadás díját. Úgy tudni, hogy azért, mert összebalhézott egy biztonsági őrrel a helyszínen.

Az estén a tavaly elhunyt zenei nagyságokra emlékezve Stevie Wonder a For Once in My Life és a The Best Is Yet To Come című számot adta elő Tony Bennett emlékére, Annie Lennox pedig Sinéad O'Connor előtt tisztelgett a Nothing Compares 2 U című dallal.

Oprah Winfrey Tina Turner tiszteletére adta elő a Proud Mary című számot. A tavaly májusban elhunyt énekesnőt "rock & roll örök istennőjének" nevezte, "aki milliókat inspirált" és "a méltóság, a bátorság, a lélek és az erő megindító szimbóluma" volt.

Amellett, hogy Taylor Swift történelmi sikert aratott, még egy igazán fontos dolog fémjelezte az estét: gyakorlatilag az összes fontos kategóriában nők nyertek. Itt vannak a kategóriagyőztesek:

Az év albuma: Taylor Swift – Midnights

Az év felvétele: Miley Cyrus – Flower

Az év dala: Billie Eilish – What Was I Made For?

A legjobb vokálispop-album: Taylor Swift – Midnights

A legjobb új előadó: Victoria Monét

A legjobb r’n’b dal: SZA – Snooze

A legjobb r’n’b előadás: Coco Jones – ICU

A legjobb progresszív R&B-album: SZA – SOS

A legjobb R&B-album: Victoria Monét – Jaguar II

A legjobb rap előadás: Killer Mike feat. André 3000, Future and Eryn Allen Kane – Scientists & Engineers

A legjobb rapdal: Killer Mike feat. André 3000, Future and Eryn Allen Kane – Scientists & Engineers

A legjobb rapalbum: Killer Mike – Michael

A legjobb alternatív zenei előadás: Paramore – This Is Why

A legjobb rockalbum: Paramore – This Is Why

A legjobb rockdal: boygenius – Not Strong Enough

A legjobb rockelőadás: boygenius – Not Strong Enough

A legjobb szóló popelőadás: Miley Cyrus – Flowers

A legjobb popduó előadás: SZA feat. Phoebe Bridgers – Ghost in the Machine