szerző:
Cs.H.
Tetszett a cikk?

Az HBO és a Netflix is megnyalná mind a tíz ujját, ha valaki letenné a Delon család forgatókönyvét az asztalukra. Botrányok, irigység, a nyilvánosság előtt zajló sárdobálás, erőszak és tragédiák szőtték szövevényesre a francia filmcsillag és gyerekeinek történetét. Segítünk kibogozni a szálakat, amelyek végül ahhoz vezettek, hogy a bíróság most már kénytelen Delont a saját gyerekeitől megvédeni.

Az egyre romló egészségi állapotban lévő Alain Delon francia filmsztárt „bírói védelem alá helyezte” egy gyámügyi bíró a héten, hogy a 88 éves színészlegenda megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljön. A gyerekei ugyanis, az 59 éves Anthony Delon, és annak két féltestvére, a 33 éves Anouchka Delon és a 29 éves Alain-Fabien Delon nemhogy képtelenek biztosítani apjuk számára a megfelelő ellátást, de hetek óta tartó, és a nyilvánosság számára egyre nehezebben követhető viszálykodásukkal kifejezetten gátolják azt.

Jóllehet A medence, A Rocco és fivérei, valamint A párduc című legendás filmek sztárja nem igazán van már olyan állapotban, hogy a körülötte zajló történésekre érdemben reagálni tudjon – helyette az ügyvédje, Christophe Aleya kommunikál –, arról a színész mindhárom gyereke meg van győződve, hogy Delon tudja és érti, hogy mi történik vele. Ha hihetünk nekik, akkor viszont ez azt jelenti, hogy Alain Delon végignézi és fel is fogja azt, ahogy élete végén a saját gyerekei egymás torkának esnek, perrel fenyegetőznek, pocskondiázzák egymást a sajtóban, tapintatlan módon az egészségi állapotáról a publikumra egyáltalán nem tartozó információkkal dobálóznak, és minderről ráadásul azt állítják, hogy csakis az ő érdekében teszik. Ez eddig akár egy örökségért folytatott harcról szóló, fortélyokkal teli dráma expozíciója is lehetne, de a francia sajtó szerint nem, vagy legalábbis nem csak a pénzért folyik az acsarkodás, mert ahhoz túl bonyolult ez a történet.

Anthony Delon, Alain Delon, Anouchka Delon
THOMAS COEX, ALBERTO PIZZOLI, IAN LANGSDON / AFP

A színész vagyonát, amely ingatlanokból, műalkotásokból, a filmjei és franchise-jai (világszerte értékesített ruhamárkák, szemüvegek, parfümök és táskák) jogdíjaiból áll, több tízmillió euróra becsülik, de a Le Monde azt írja, hogy Delon évek óta beszél a haláláról, és már régen eldöntött mindent és elkészítette a végrendeletét. Vagyonának 50 százaléka a kedvenc gyerekére, Anouchkára száll, a másik felét pedig Anthony és Alain-Fabien között osztja el. Állítólag sosem csinált titkot a három gyerek előtt ebből az egyenlőtlen felosztásból. Az idősebb fiú, Anthony például így nyilatkozott a lapnak apja szándékáról: "elmondta, hogy mit tervez anélkül, hogy indoklást adott volna. Én sem kértem rá".

Sárdobálás felső fokon

Szálazzuk szét hát, akkor, hogy mi is történik a Delon családban.

A filmlegenda állapota 2019-ben romlott le jelentősen, amikor sztrókot kapott, de a férfinak van egy másik, súlyos betegsége is, amely gyógyíthatatlan: Delonnál B típusú limfómát diagnosztizáltak. Úgy tudni, hogy a színész visszahúzódó, csöndes lett, a Le Monde szerint nehezen találja a szavakat, rosszul hall, és már csak rövid időszakokra emlékeztet régi önmagára.

Az egykor szebb napokat látott, vidéki rezidenciáján, egy Douchyban található kúriában él visszavonultan, amelynek a 120 hektáros, erdős birtokát falak határolják, és van egy kis kápolnája egy temető mellett, ahova Delon a kutyáit temettette el. Alain-Fabien a Paris Match francia bulvár lapnak azt mondta, hogy mostanra az épületet nagyon lelakták, állapota romos, az elektromos hálózatával is gondok vannak. A fiú már csak tudja, ugyanis ő él jelenleg az apjával a birtokon.

Korábban laktak itt mások is, például Delon japán házvezetőnője és társa, Hiromi Rollin, akitől tavaly július 5-én a férfi három gyereke együttes erővel szabadult meg. Panaszt tettek a 66 éves nő ellen zaklatás és állatkínzás miatt, és azért is, mert állítólag az visszatartotta apjuk levelezését. Christophe Aleya ügyvéd szerint a nő egyre agresszívabb és kiszámíthatatlanabb lett, folyamatosan kritizálta Delon gyerekeit, a színészt pedig azzal nyaggatta, hogy vegye őt feleségül. Rollin minden platformon megpróbálta cáfolni az ellene felhozott vádakat, körbe turnézta a francia médiát, végül azonban az utódok győztek, és kirakták őt a házból. Azóta Rollin ügyvédje perrel fenyegetőzik „a jogellenes kilakoltatás”, a „hamis vádak”, a „megaláztatás és az őt ért hatalmas sérelem” miatt.

 

Alain Delon rezidenciája a közép-franciaországi Douchy-ban
AFP / GUILLAUME SOUVANT

Mellékszál, de nem kevésbé fontos, hogy amint Rollin távozott, Alain-Fabien és Anthony az apjuk testőreitől is megszabadultak, őket ugyanis azzal gyanúsították meg, hogy a húguk nevében kémkedtek utánuk.

A testvérek egymás iránti bizalmatlansága tehát már tavaly nyáron következményekkel járt, ám az események csak idén január 4-én pörögtek fel, amikor a Paris Match címlapján Anthony Delon ledobta a bulvár-atombombát.

Anthony úgy beszélt az interjúban magáról, mint az egyetlen olyan emberről, aki valóban jót akar az apjának. Legfőképpen Anouchkát vádolta azzal, hogy hazudott apjuk állapotáról, és manipulálja a családot. Anthony szerint a húga elhallgatta előlük, hogy mikor Delont 2019 és 2022 között egy svájci intézetben kezelték, öt kognitív tesztet is csináltattak vele, és mindegyiken aggasztóan rosszul teljesített, a lehangoló eredmények erős szellemi leépülésre utaltak. A maga is színész Anthony szerint azzal, hogy a húga csendben maradt, veszélybe sodorta az apjukat, ezért a férfi hivatalos panaszt nyújtott be Anouchka ellen. Később a húga azt állította, hogy maga sem tudott a tesztekről.

A vádaskodásra először az akkor még Anouchkát is és Delont is képviselő jogász, Aleya reagált érdemben: „[Alain Delon] azt mondta, nem tudja tovább elviselni fia agresszivitását, aki folyamatosan szenilisnek mondja őt” – fogalmazott az ügyvéd egy nyilatkozatban, melybe azt is bele foglalta, hogy Delon megüzente fiának: hagyja békén őt és a lányát. Később az ügyvéd elismerte, a valóságban nem pont így hangzottak el ezek a szavak Alain Delon szájából, de telefonon felolvasta ügyfelének az általa megfogalmazott közleményt, amelyet a 88 éves színész jóváhagyott.

A botrány ezek után tovább dagadt, hisztérikus nyilatkozatok követték egymást. Anthony kijelentette, hogy húga kizárólag „adóügyi okokból” akarta apját Svájcba költöztetni, hogy az örökség után ne kelljen adót fizetni. Ezután Anouchka egy híradóban, élő adásban, talpig feketébe öltözve próbálta maga mellé állítani a közvéleményt, majd bejelentette, hogy rágalmazási pert indít Anthony ellen. Közölte, hogy kizárólag azért akarta Svájcba szállítani az apját, hogy szakemberek kezeljék, és szó sincs semmiféle anyagi hátsó szándékról. „Én az apám lánya vagyok, nem egy pénztárca lánya” – mondta.

Végül Alain-Fabien is beszállt a marakodásba, és Instagramon egy decemberi hangfelvételt tett közzé, amelyen azt lehetett hallani, ahogy Anouchka feszülten és dühösen mondogatja az apjának, hogy micsoda nyomás nehezedik most rá, hogy őt „baszogatják” a tévében, és hogy a legidősebb fia Delont gyámság alá akarja helyezni.

A közösségi médiában további szóváltások követték egymást, a két fiú itt azzal vádolta Anouchkát, hogy bűntudatot akar ébreszteni az apjukban, befolyásolni akarja őt, miközben szerencsétlen férfi „azt sem tudja már, mikor van reggel vagy este”.

 

Alain Delon gyermekeivel a Puy-du-Fou showműsorban a Gallo Roman stadionban 2002-ben
FRANK PERRY / AFP

Mindeközben a két fél ügyvédjei sem maradtak ki a szócsatából, élő adásban sértegették egymást, és állítólag a két jogi képviselőt az ügyvédi kamara elnökének kellett rendre utasítania viselkedésükért. Ezután Aleya úgy döntött, hogy már csak egyedül Alain Delont képviseli, Anouchka védelmét pedig másra bízta.

Január második felére letisztult valamelyest a kép, miszerint a szemben álló testvérek az apjukat megillető egészségügyi kezelésben nem értenek egyet. Állítólag Anthony hirtelen visszavonta a svájci klinikán az apja számára előírt orvosi kezelést, mert úgy ítélte meg, hogy az a beteget tovább gyengíti; Aleya és Anouchka pedig közben azt állították, hogy a báty az édesapja betegségét természetgyógyász által felírt gyümölcslével és zöldségekkel próbálja meg kezelni – írta a Deadline.com.

Anouchka ragaszkodott hozzá, hogy visszavigye magával az apját Genfbe, hogy egy olyan kísérleti immunterápiás kezelést folytassanak rajta, amely ugyan Delont már nem gyógyítaná meg, viszont az eljárás apja utolsó idejében enyhíthetné annak szenvedéseit.

Végül aztán Anthony ügyvédje és Ayela is levélben fordultak a helyi ügyészhez, hogy különböző okokból Delon jogi védelem alá helyezését kérjék. Az ügyész akkor kijelölt egy orvost, aki felmérte a férfi egészségi állapotát, majd ezt követően a gyámügyi bíró arra jutott, hogy a színészlegendát valóban jogi védelem alá kell helyezni.

Az ezt elrendelő határozat nem befolyásolja Delon mindennapi életét, de megakadályozza, hogy eladjon jelentős vagyontárgyakat, és egy harmadik fél képviselője segíti majd őt a megfelelő orvosi kezelés kiválasztásában. A védelem elrendelésében az áll, hogy a Delon gyerekei közötti nézeteltérés miatt volt szükség egy „semleges és pártatlan”, felnőttek védelmét ellátó igazságügyi képviselő kijelölésére, aki a színész segítségére lesz. Alain Delon gyerekei külön nyilatkozatokban üdvözölték a döntést.  

A továbbörökített erőszak dinasztiája

A viszálykodás csak azok számára lehet meglepő, akik nem ismerik a Delon család botrányokkal és traumákkal kikövezett történetét. Ahogy a BBC emlékeztet rá, az 1935-ben Párizs külvárosában született Alain Delon 4 éves volt, mikor az apja elhagyta a családot, az anyja hozzáment egy henteshez, ő pedig nevelőszülőkhöz került. Gyerek- és kamaszkora zűrös volt, elszökött otthonról. Csatlakozott a haditengerészethez, ahol azonban hadbíróság elé kellett állnia lopás miatt. Az ötvenes években prostituáltakkal és közönséges bűnözőkkel élt együtt, mielőtt a filmipar felfedezte volna őt, és a hatvanas évek legnagyobb filmcsillagává vált volna. Nehéz fiatalkora további életét is meghatározta, képtelen volt normális, egészséges kapcsolatot kialakítani a fiaival.

A Le Monde már említett cikke szerint Delon bántalmazta a fiait, megalázó büntetéseket szabott ki rájuk, féltékeny volt az eredményeikre, miközben a lányát a végletekig imádta. Anthony ugyancsak négy éves volt, mikor apja kábítószerfüggő anyjától, Nathalie Delontól elvált. A fiú elmondása szerint a szülei nem gondoskodtak róla, ő pedig kimaradt az iskolából, rászokott az alkoholra, lopott, verekedett és a fegyverek megszállottja lett. Egy alkalommal három hétre börtönbe is került. Egy idő után filmezni kezdett, de soha nem lett belőle akkora színész, mint az apjából, aki ennek ellenére sem tudta elviselni Anthony kisebb sikereit, sőt a 80-as években hamisításért még be is perelte a gyerekét, hogy az ne használhassa a közös monogramjukat.

Anouchka apja kitüntetett figyelmét élvezhette. A színész bejuttatta lányát filmekbe és a színpadra is, fesztiválokra vitte, és úgy hitte, hogy Anouchka a „következő Romy Schneider”. A lánya volt az, akit kísérőjeként 2019-ben magával vitt Cannes-ba, és egy évvel korábban őt nevezte ki genfi székhelyű cégének alelnökévé.

Anouchka Delon édesapja jobbján Cannes-ban 2019-ben
AFP / Jacky Godard


Ennek a szeretetnek valószínűleg a töredékét sem kapta meg Alain-Fabien. Beszámolója szerint ő is az elhagyatottság érzésével és apja erőszakosságának a kénytelen elviselésével nőtt fel. Tizenévesen ő is megszökött otthonról, kamaszkorában pedig kitálalt a sajtónak Delon dühéről, a „buzi cipőjére” tett megalázó megjegyzéseiről, a verésekről, a repülő tányérokról és a betört ablakokról. Bátyjához hasonlóan őt is elítélték (felfüggesztettet kapott), mert apja genfi otthonában egy buliban lőfegyverrel hadonászva megsebesített egy lányt.

Delonnak volt még egy fia, Ari Boulogne, aki a Velvet Underground énekesnőjétől, Nicótól született. Arit ugyanakkor sosem ismerte el sajátjának a színész, így őt Delon édesanyja fogadta örökbe. Ari Boulogne tavaly halt meg évekig tartó heroinfüggőség után, teljes nincstelenségben.

Alain Delon mindig is egy színészekből álló, büszke dinasztiát akart létrehozni, ám ehelyett egy évtizedeken át a nyilvánosság előtt vitázó, szakító, kibékülő és gyűlölködő család lett a Delon klánból, egy olyan, amely a sok sérelem miatt a családfő utolsó éveiben sem tud sem az apával, sem egymással megbékélni.