szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai színész, televíziós rendező és producer 76 éves volt.

76 éves korában elhunyt Carl Weathers, az egykori NFL-játékosból lett hollywoodi színész, aki Apollo Creedet alakította a Rocky-filmekben. Weathers, aki az első négy Rocky-filmben játszott, családja közleménye szerint békés körülmények között, álmában halt meg Los Angeles-i otthonában – írja a BBC.

Carl Weathers New Orleansban született és nevelkedett, három testvére közül a legidősebbként, apja napszámosként dolgozott. Weathers nyolcadikos korában megismerkedett az amerikai futballal és tehetségének köszönhetően felvételt nyert a St. Augustine katolikus középiskolába. Ennek ellenére a fiú az első tanév után kaliforniai Long Beachre költözött nagyanyjához: egy évig a Long Beach City College tanulója volt, majd futball-ösztöndíjjal a San Diego State University-re került. A sport mellett itt kezdett el színészettel is foglalkozni.

Az 1970-es NFL drafton (játékosbörze) nem kelt el, ami után az Oakland Raiders csapata szerződtette le, itt azonban csak egy szezont játszott. Weathers sportolóként már vállalt statisztaszerepeket – például a Starsky és Hutchban, illetve a San Francisco utcáin című sorozatban –, de az igazi áttörést az 1976-os Rocky című film első része hozta meg számára. A meghallgatáson Weathers élesen kritizálta Sylvester Stallone színészi képességeit, Stallone pedig úgy gondolta, hogy Weathers szókimondó stílusa illik Apollo Creed karakteréhez, ezért neki adta a szerepet. Weathers további három Rocky-filmben játszott. A negyedik részben Apollo Creed meghalt, miután az Ivan Drago elleni meccsen kiütötte a szovjet óriás, de a film végén Rocky bosszút állt és legyőzte Dragót.

Az 1970-es évek végén és 1980-as években a színész számos akciófilmben feltűnt, mint például a Vadászat életre-halálra, a Ragadozó és a Jackson, a vadállat. Adam Sandler 1996-os Happy, a flúgos golfos című vígjátékában Chubbst, a legendás golfozót alakította. 2000-ben a Sátánka – Pokoli poronty című, szintén Sandler-filmben ismét Chubbs bőrébe bújt.

A 2000-es években számos vígjátékban szerepelt. 2004 és 2013 között Az ítélet: család című sitcomban önmaga karikatúráját alakította, 2007-ben pedig a Tuti lúzerekben tűnt fel. 2008-ban egy epizód erejéig játszott a Vészhelyzet című klasszikusban. 2019-től Weathers Greef Kargaként A Mandalóri című Star Wars-sorozatban játszott, amiért végül Emmy-jelölést is kapott.

Két gyermeke volt korábbi feleségétől, Mary Anne-től.