szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Miután tavaly új lemezzel tért vissza a banda, tavasszal turnéra indul. Dublintól Bodrogkisfaludig számos helyen fellépnek, Budapesten olyan gyorsan elfogytak a jegyek a Kobuciba meghirdetett két koncertre, hogy tartanak egy ráadásnapot is.

A visszatérés öröme megidézte a kilencvenes évek hangulatát, így a Kispál és a Borz elkezdett ismét aktívan alkotni és próbálni. Áprilisban Nyugat-Európába mennek egy ötállomásos turnéra, májusban és júniusban pedig Magyarországon koncerteznek.

A zenekar, amely 2010-ben a Sziget Fesztiválon elbúcsúzott, azóta pedig csak egy-egy koncertre tért vissza, tavaly tavasszal jelentette meg Beszorult mondat című albumát, amely csaknem húsz évvel követte az azt megelőző stúdiólemezt. A csapat tavaly adott néhány klubkoncertet Európában, majd két napon is telt házas koncertet tartott a Budapest Parkban.

Több dolog motivált minket, amikor elhatároztuk, hogy turnéra indulunk. Egyrészt mégiscsak szeretnénk bemutatni színpadon is kedvenc dalainkat az új lemezről. Másrészt mindannyian szívesen emlékezünk a végeláthatatlan országos klubturnékra, ezért kifejezetten kisebb helyszíneket kerestünk. Ráadásul így kipróbálhatunk olyan dalokat is, amelyek egy sokezres fesztiválkoncerten vagy arénában nem feltétlenül működnek

– mondta Lovasi András.

A turnén a frontember, basszusgitáros és Kispál András gitáros mellett Dióssy D. Ákos (billentyűs hangszerek), két dobos, Bajkai Ferenc és G. Szabó Hunor, valamint a fúvós hangszereken közreműködő Babcsán Bence lesz a színpadon.

„A Kispál és a Borz fontosabb volt, mint a családunk. Ezt sosem mondtuk ki, de így volt"

„Ha csinálunk egy jó koncertet, ahol az emberek jól érzik magukat, meg csinálunk magunknak egy albumot, ahol meg mi érezzük jól magunkat, az egy jó kompromisszum" - mondja Lovasi András, aki nemrég kirángatta Kispál Andrást a „kisnyugdíjas életéből" és rávette újra a közös munkára.

A koncertsorozat áprilisi szakaszában Bécsben, Zürichben, Münchenben, Dublinban és Londonban játszanak, májusban és júniusban érintik Balassagyarmatot, Sopront, Győrt, Pécset, Szegedet, Debrecent, Szarvast, a BOLDOGkisfalud Fesztet és Budapestet is: május 18-19-20-án a Kobuciban lesz Kispál-koncert.

A jegyértékesítés február elsején, csütörtökön indult, és annyira felpörgött, hogy

a Kobuciban meghirdetett két időpont villámgyorsan be is telt, emiatt egy harmadik koncertet is meghirdettek a helyszínre.

A vidéki és a külföldi koncertekre egyelőre még vannak szabad jegyek – derül ki az együttes közösségi oldaláról.

Júliustól a zenekar próbaterembe vonul, hogy felkészüljön az év végi nagyszabású koncertre, amelyet december 30-án tartanak az MVM Dome-ban.

Magyarország egyik legnépszerűbb bandája 1987-ben alakult, első koncertjét az év decemberében tartotta a pécsi egyetem klubjában. A Kispál és a Borznak 2010-ig tíz stúdiólemeze és két koncertalbuma jelent meg, a csapathoz fűződik filmzene (Csinibaba) is. Első hivatalos lemezük az 1990-ben kiadott Naphoz Holddal volt, az utána következő három album (Föld, kaland, ilyesmi...; Ágy, asztal, tévé; Sika, kasza, léc) hozta meg számukra az országos ismertséget. Búcsúkoncertjüket a 2010-es Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján adták, a leállás előtti utolsó stúdióalbum az Én, szeretlek, téged (2004) volt.

Miközben Lovasi a Kiscsillaggal, később pedig szólóban is dolgozott, a Kispál és a Borz 2014 és 2016 között három koncertre visszatért a Fishing on Orfű fesztiválon, amelyeken valamennyi korszakán, lemezén végighaladva idézte fel az együttes történetét. A csapat 2022-ben újraaktivizálódott, tavaly pedig Beszorult mondat címmel új lemezt jelentetett meg.

 

Egy egész albumnyi beszorult mondat - a Kispál és a Borz új lemeze először a hvg.hu-n

19 év szünet után jelenik meg új Kispál és a Borz sorlemez Beszorult mondat címmel, ami az online és a fizikai megjelenés előtt a hvg.hu-n már meg is hallgatható. És ha már így alakult, beszélgettünk is Lovasi Andrással és Kispál Andrással a dalokról, az azokban megbúvó generációs szembenézésről, de az is kiderül, mit keres Krúbi egy Kispál-albumon.