szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Vágytunk egy kis ajtónyitogatásra” – mondja az idén 15 éves Bohemian Betyars frontembere, Szűcs Levente. A zenekar a születésnapját olyan lemezzel ünnepli, amelyen kizárólag különleges és meglepő kollaborációk kapnak helyet. Erről mutatjuk be most a katalán La Pegatinával közös megőrülésüket.

Az elmúlt tizenöt évben a Bohemian Betyars és a Parno Graszt barátsága közös dalokban és rengeteg közös koncertben is megmutatkozott, most pedig arra gondoltak, hogy még szélesebbre tárják a Bohemian-univerzum kapuit, és a hazai és a nemzetközi szintérről is új közreműködőket engednek be világszerte egyedinek számító világukba.

Ahogy a zenekar egyik frontembere, Szűcs Levente fogalmaz: „Vágytunk egy kis további kísérletezésre, ajtónyitogatásra. Nem könnyű, de izgalmas feladat volt négy-öt különböző zenekar világát összekutyulni valami kerekké, sokat tanultunk belőle. Sokkal szabadabb az ember, ha másokkal dolgozik együtt, kevesebb az elvárásokkal kapcsolatos nyomás, és nagyobb a játszótér. Engem személyesen is felszabadított, továbblendített mint dalszerző.”

Mindenképpen érdekes kitekintés ez a Bohemian Betyars életművében, amelynek első lenyomata a nemrég megjelent, Mezítláb című, a Platon Karataevvel közösen készített szerzemény volt, amely egyben az idei Fishing On Orfű fesztivál himnusza is. Ennek egyébként nemcsak a hangzása, de a története is érdekes: Balla Gergő (Platon Karataev) első dalai között lehetett, amit írt, de valahogy soha nem tett pontot a végére, majd ő maga kereste meg a Bohemian Betyarst a közös munka ötletével. Ahogy a zenekar fogalmaz: „Az egyik leghosszabban íródó dal a zenekar történetében, aminek szintén nagy tanulsága volt az, hogy a dolgoknak néha meg kell járni a maguk hosszú, kacskaringós útját, mire hazatalálnak.”

 

Most pedig egy igazi katalán sztárzenekaros megőrüléssel jelentkeznek a srácok: a La Pegatinával dolgoztak együtt, akik a katalán rumbát vegyítik a ska zenével, és mindezt latin ritmusokkal spékelik. A zenéjük tele van élettel és vidámsággal, amit pályafutásuk során több mint 1200 koncerten, világszerte 24 különböző országban mutattak már meg, hatalmas sikerrel. Az atmoszféra tehát remekül kapcsolódik a Bohemian világához, nem volt tehát más hátra, mint hogy a nyelvi akadályokat leküzdve vegyítsék a két univerzumot. Erről Szűcs Levente a következőképp mesél:

„A La Pegatinával való munkában azt élveztük, hogy ennek a katalán zenekarnak a stílusából fakadóan visszanyúlhattunk a kezdeti ska-punk hangulathoz. Illetve összefűzni a magyar, katalán és spanyol sorokat, hogy koherens dalszövegként hasson, az egy külön élmény volt.”

A Bohemian Betyars további különleges kollaborációkat tervez nemzetközi és hazai előadókkal egyaránt, de számos más meglepetéssel is készülnek a tizenötödik jubileumukra, amelyet május 31-én egy igencsak extrának ígérkező koncerttel ünnepelnek meg a Budapest Parkban. Saját bevallásuk szerint motiváltabbak, mint valaha, és egészen biztosan új és váratlan élményekkel gazdagodnak majd, hiszen újra külföldi koncertsorozatra készülnek Spanyolországban, Hollandiában és Kanadában is. A tervek szerint a kollaborációs lemezen túl még idén belefognak új dalok írásába is.