szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos balesetének ügyében továbbra is folyik a nyomozás. A színészek az idei évadban valószínűleg már nem térnek vissza a színházba.

Lassan három hónapja történt a Nemzeti Színházban a nagy sajtóvisszhangot kiváltó baleset, amely során két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült – mint ismert, közel három métert zuhantak a Rómeó és Júlia előadásában a díszletről. A Blikk azt írja, a vizsgálat azóta is tart, ám hiába érdeklődnek a társulati tagok vagy a két érintett színész, nem kapnak információt. A lap úgy tudja, ameddig nem jutnak eredményre, a kártérítésüket sem utalják.

A zuhanás következtében Horváthnak az egyik keze, Szásznak a lába és a bordái sérültek meg. A két színész eddig nem szólalt meg az ügy kapcsán. A Blikk egy színházi forrásra hivatkozva azt írja, hogy előbbi egyáltalán nem akar a történtekről beszélni, és aggódik a sérült keze miatt, hogy valaha tudja-e még használni. „Sajnos nem úgy gyógyul, ahogyan azt várták” – írják. Szász Júliával kapcsolatban úgy tudják, nem tudja felidézni a történteket anélkül, hogy közben ne omlana össze. „Nem is a zuhanás viselte meg, hanem az azt követő három hét a kórházban, fájdalmak és kétségek között. Az az időszak nagyon megrázó volt számára.”

 

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színház balesetéről: „Keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni"

A Nemzeti Színház színésze arról is beszélt, miért volt fontos számára kiállni az SZFE elfoglalása ellen vagy a Meseország mindenkié című könyv mellett.

Sérüléseik miatt továbbra sem tudnak munkába állni, és valószínűleg az idei évadban már nem tér vissza egyikük sem a színházba. Mindez komoly anyagi kiesést jelenthet nekik, főleg, hogy a lap információi szerint még mindig nem kaptak kártérítést. „Az alapfizetésükből, valamint a tartalékaikból élnek, illetve a családjuk is segít nekik anyagilag, hiszen a kezelések egy része, amikre járniuk kell a sérüléseik miatt, pénzbe kerül” – idézi a lap az egyik, meg nem nevezett kollégájukat.

A Nemzeti Színház sajtóosztálya egyelőre nem adott tájékoztatást bármilyen fejleményről, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig annyit közölt, hogy a nyomozás továbbra is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A minisztériumi vizsgálat, amely korábban már lezárult, nem talált felelőst. A baleset után Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója beadta a lemondását, de Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el. A belső vizsgálat lezárulta után Vidnyánszky vissza is vonta, így változatlanul ő áll a társulat élén.

 

Kovács Bálint: Lezuhantak a díszletről, Vidnyánszky Attila most még beléjük is rúgott

A most már hivatalosan is ma született bárányhoz hasonlóan ártatlan Vidnyánszky Attila olyan interjút adott a szerencsésen lezárult vizsgálatról a Nemzeti Színházban, amilyet a legelvetemültebb rosszakarói sem tudtak volna kitalálni. Vélemény.