Kétségbeesett, őrült lépést tervez Zelenszkij

ZELENSZKIJ, Volodimir
Avgyijivka, 2023. december 29. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vágólapra másolva!
Hetek óta találgatja az ukrán és a nemzetközi sajtó, hogy mikor meneszti Volodimir Zelenszkij a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnyijt. Az ukrán elnök erre a kérdésre még mindig nem adott pontos választ, de mondott egy merészebbet: fontolgatja a "reset" (újrakezdés, visszaállítás) lehetőségét azzal, hogy egyszerre több magas rangú állami tisztviselőt is leváltana.
Vágólapra másolva!

Bennfentesek már múlt hét szerdára, aztán péntekre, majd a hétvégére várták az ukrán elnök bejelentését arról, hogy meneszti a fegyveres erők rendkívül népszerű parancsnokát, Valerij Zaluzsnyijt. Volodimir Zelenszkij ezzel szemben egy vasárnapi interjúban azt mondta, hogy

minden változtatás túlmutat egyetlen ember leváltásán.

– mondta Zelenszkij az olasz állami televíziónak, amikor Zaluzsnyijról kérdezték. A háború megnyeréséhez Zelenszkij szerint „mindannyian ugyanabba az irányba kell nyomulnunk, nem szabad elcsüggednünk, rendelkeznünk kell a megfelelő és pozitív energiával, a negativitást otthon kell hagyni"!

A két vezető közötti feszültség akkor éleződött ki, amikor a tavaly elindított ukrán ellentámadás csak korlátozott mértékben ért el sikereket az orosz erőkkel szemben, egy novemberi, az Economistnak írt esszéjében pedig úgy fogalmazott Zaluzsnyij, hogy

a fronton patthelyzet alakult ki, a háború a lemorzsolódás új szakaszába lépett.

Ezt kifogásolta az elnök.

Valerij Zaluzsnyij Forrás: AFP/Genya Savilov

Múlt héten, ahogy felerősödtek az elbocsátásával kapcsolatos találgatások, Zaluzsnyij egy amerikai hírcsatornának adott kommentárjában kifejtette véleményét a hadviselés új elektronikus eszközeivel kapcsolatban. Szerinte az élőerő helyett sokkal inkább drónokra, távirányítású, pilóta nélküli repülőgépekre és kiber hadviselésre kellene támaszkodniuk a harctéren.

Zaluzsnyij kivívta az ukránok csodálatát azzal, hogy felügyelte a Kijev felé előrenyomuló orosz erők visszaverését a háború kezdetén, és az azt követő előrenyomulásokat, amelyek nagy területeket foglaltak vissza délen és északkeleten.

Az elmúlt héten az ukrán média már két alkalommal is tényként kezelte Zaluzsnyij leváltását, miközben az elnök szóvivője csak egy esetben tagadta azt - mégsem történt meg a lépés. A mostani interjú alapján Zelenszkij nem elégszik meg Zaluzsnyij távozásával, hanem egy átfogóbb tisztogatásba kezdhet.

AZ UKRÁN ELNÖK SZAVAIT KÖNNYŰ ÚGY ÉRTELMEZNI, HOGY A POLITIKAI VEZETÉSHEZ HŰ SZEMÉLYEKKEL TÖLTI FEL A VEZÉRKART IS.