Gyémánt, arany, drágakövek: elképesztő kincs van a tenger mélyén - ki hozza fel?

hajóroncs, halak, tenger
Római kori, kincsekkel teli hajóroncsot találtak a Földközi-tengeren A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Sokakat lenyűgöz az óceánok felszín alatti világa. Különösen a hajóroncsok ragadják meg a képzeletet, amelyek bepillantást engedhetnek a múltba: hogyan élhettek akkor az emberek, amikor még nem volt repülőgép, és az utazás kényszerű formája a hajózás volt. A történelem során a veszélyes tengereknek számtalan hajó esett áldozatul, melyek felbecsülhetetlen értékű kincseket szállítottak. Cikkünkben olyan elsüllyedt hajók történetét mutatjuk be, melyek kivételesen értékes rakományokat szállítottak és örökre eltűntek a tengerek vagy óceánok fenekén.
Vágólapra másolva!

Pontos helye mai napig ismeretlen a Flor de Mar karakknak

A Flor de Mar, másnéven a Tenger virága, a portugál flotta legnagyobb hajója volt a 16. század elején. 1511-ben a malajziai Malacca kifosztására küldték, mint zászlóshajó, fedélzetén 400 emberrel. A több napos ostrom teljes portugál győzelemmel zárult, így a hajót hatalmas értékű kincsekkel pakolták meg.

A zsákmány értékét ma körülbelül 2,6 milliárd dollárra becsülik, mivel a hajó rakománya nagy mennyiségű drágakőből, 60 tonna aranyból, valamint egzotikus állatokból állt.

A hajó azonban Szumátra partjainál viharba került, és a veszélyes hullámok miatt elsüllyedt. A pontos helye a mai napig ismeretlen. A 400 fős legénység közül voltak, akiknek sikerül csónakokkal a partra evezniük, de nagy részüket a rakománnyal együtt örökre elnyelte a tenger.

Lapozzon a következő oldalra!