Dél-Korea elnöke százezreknek adott kegyelmet a holdújév alkalmából

Vágólapra másolva!
Több mint 450 ezer embernek adott különleges kegyelmet Jun Szogjol dél-koreai elnök a holdújév alkalmából - közölték helyi tisztviselők kedden.
Vágólapra másolva!

A kegyelemben részesültek között van Kim Gvandzsin volt védelmi miniszter és Kim Gicsun, a korrupciós vádak miatt megbuktatott Pak Günhje korábbi elnök volt kabinetfőnöke is, továbbá vállalatvezetők, sofőrök, vendéglátóipari dolgozók, halászok, illetve utasszállítók és fuvarozók is.

Ez elnök elmondta, hogy mikor a kegyelemben részesülők listájáról döntöttek az ország gazdasági fellendítését helyezték előtérbe.

- jelentette ki Jun az elnöki hivatalban tartott megbeszélésen.

A bevett procedúra során a kegyelmeket az igazságügyi minisztérium vizsgálja felül, ezután a kabinetnek továbbítja megvitatásra, majd utolsó lépésként az elnök véglegesíti a folyamatot.

Dél-Korea elnöke, Jun Szogjol 2022-ben elnöki kegyelemben részesítette Li Dzse Jongot, a Samsung vállalatcsoport korábbi vezetőjét. Az úriember a Samsungot alapító dinasztia leszármazottja és örököse, azonban korábban korrupció miatt ült bíróság elé, majd 2021 elején 30 hónapos börtönbüntetésre ítélték.