Közel félezer milliárd forintból fejleszthetnek a vállalkozások

kisvállalkozás vállalkozás üzlet workshop megbeszélés
17213654 - unrecognizable business colleagues working together and using a digital tablet
Vágólapra másolva!
450 milliárd forintot biztosit a kormány a vállalkozások fejlesztésére GINOP Plusz programon keresztül – tájékoztat közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP növekedést érjen el.

A dinamikus fejlődés támogatása érdekében a kormány a második negyedévtől kezdődően 450 milliárd forintot biztosít fokozatosan a vállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz programon keresztül.

Az előttünk álló időszakban az európai uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló vállalkozásfejlesztési programokat a közelmúltban felülvizsgált és elfogadott KKV Stratégia alapozza meg.– áll az NGM közleményében. A kis- és középvállalkozásokat megerősítő stratégia 2030-ig szól, a friss változata idén január 25-én jelent meg a minisztérium honlapján

Jelenleg a kapcsolódó részletszabályok megalkotása zajlik, amelynek véglegesítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium aktív tárgyalásokat kezdeményez a gazdasági kamarák képviselőivel – írják.

Képünk illusztráció Forrás: 123RF

A GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést szolgáló prioritása keretében az NGM a lehető legrövidebb időn belül ki fogja írni a pályázatokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az alapvetően hitelre épülő, valamint a kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban

a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak majd segítséget, továbbá ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges digitalizációs és energiahatékonysági beruházásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy ezen forrás túlnyomó része még az idén a gazdaságba kerüljön, ehhez a megfelelő intézményrendszer készen áll, a vállalkozók többek közt az MFB pontokon keresztül pályázhatnak majd, illetve a kormány vállalkozásfejlesztési ügynöksége, azaz az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nyújt segítséget.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter idén januárban adott interjút a kormány törekvéseiről a gazdasági növekedés beindításról és az idei évre tervezett 4 százalékos növekedésről. Az interjú kivonatát az Origón ide kattintva olvashatja el.