Még nagyobb a baj, mint gondolták: újabb 50 Boeing-gépnél találtak ijesztő hibákat

Boeing, vállalat, repülőgép, repülés
RENTON, WA - MARCH 11: The Boeing 737 factory is pictured with a 737 on the doors, on March 11, 2019 in Renton, Washington. Boeing's stock dropped today after an Ethiopian Airlines flight was the second deadly crash in six months involving the Boeing 737 Max 8, the newest version of its most popular jetliner. (Photo by Stephen Brashear/Getty Images)
Fotó: Stephen Brashear
Vágólapra másolva!
Ötven, a közeljövőben átadásra szánt Boeing 737 MAX repülőgépen kell javításokat végrehajtania a gyártónak. Az ok egyszerre banális és ijesztő: az egyik beszállító nem megfelelően alakította ki a rögzítőfuratokat.
Vágólapra másolva!

Az Airportal a Reuters alapján azt írja, hogy a repülőgépgyártónál az egyik beszállító február 1-jén jelezte, lehet, hogy nem pontosan a követelményeknek megfelelően fúrták ki a 737 MAX gépek törzsén egyes szegecsek lyukait.

A konkrét probléma az, hogy az ablakkeretek rögzítőfuratainál találtak a szabványoknak nem megfelelő lyukakat, amelyet a beszállító egyik dolgozója jelentett a felettesének.

A Boeing nem nevezte meg, melyik beszállítóról lehet szó, de egyes értesülések szerint a típus törzseit gyártó Spirit AeroSystems lehet – ismét – a hibás.

Ahogy az Origo megírta, január elején az Alaska Airlines egyik Boeing típusú gépén repülés közben kiszakadt egy oldalpanel, ami egy kijárati ajtót tartott. A MAX 9-es gép törzsét szintén ez a beszállító cég gyártotta. A baleset után a hatóságok repülési tilalmat rendeltek a típusba tartozó gépekre, és egyelőre nem engedélyezik, hogy a Boeing bővítse a típus gyártókapacitását.

A most azonosított hibák kapcsán a Boeing jelezte, hogy azok nem jelentenek "azonnali repülésbiztonsági problémát." A már forgalomban álló gépekkel folytathatják a repüléseket. A problémával érintett 50 repülőgép átádása viszont biztosan késni fog.

A Boeing 737-es gépcsalád gyárépülete Rentonban, Washington államban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Stephen Brashear

Mindez újabb kedvezőtlen fejlemény a Boeing számára.

A vállalat próbálja visszaálllítani jó hírnevét és elnyerni a légitársaságok teljes bizalmát, ami viszont nehezen sikerülhet az újabb hibák miatt.

A problémát természetesen a vállalatnál is látják. A cég szokásától eltérően idénre nem közölte, hogy hány darab repülőgépet szeretne átadni és milyen pénzügyi eredményt elérni. Dave Calhoun vezérigazgató ezt azzal indokolta, hogy ennek nincs most itt az ideje.