A sörhiány bedöntheti a világ egyik legkedveltebb nyaralási célpontját

zanzibár, homokos tengerpart
Zanzibár kedvelt turisztikai célpont, ám az alkohol hiánya visszavetheti a turistákat
Vágólapra másolva!
Hiány van az alkoholos italokból a Tanzániához tartozó Zanzibár-szigetcsoporton. A kedvelt üdülési célpontnak számító szigeteken ez azért okoz komoly gondot, mert a hiány miatt bevételtől esik el a turizmus, később akár végleg elmaradhatnak a turisták. Zanzibár gazdasága pedig alapvetően függ az odalátogatók költéseitől.
Vágólapra másolva!

A homokos tengerpartjairól, gazdag kulturális örökségéről (és egy szexőrült szellemről) ismert Zanzibár világviszonylatban is kedvelt célpontjai a turistáknak. Zanzibárt tavaly több mérvadó turisztikai magazin beválogatta a 10 legjobb utazási célpont közé Afrikában.

A turizmusból származik a sziget külföldi bevételeinek 90 százaléka, az ágazat sok embernek ad munkát.

Érthető, ha most komoly aggodalom van a szigeteken az alkoholhiány miatt. Mivel a hotelekben nem tudnak alkoholt vásárolni, ezért a helyiek attól tartanak, hogy egy idő után elmaradnak majd a turisták. Mindez komoly bevételkiesést jelentene Zanzibárnak: a szállodák bevételi azonnal mérséklődnének, majd a turizmusban működő szolgáltatók is nehéz helyzetbe kerülnének.

Tavaly a Tanzánián belül részleges önállósággal bíró szigetcsoporton rekordszámú, 630 ezer turistát fogadtak.

Zanzibár kedvelt turisztikai célpont, ám az alkohol hiánya visszavetheti a turistákat Forrás: Alexander Osipenko / Unsplash

A Zanzibár idegenforgalmáért felelős miniszter egyes híresztelések szerint valójában azért mondott le, mert képtelen volt megoldást találni a helyzetre, eltérően a hivatalos indoklástól, ami szerint nem tudott javítani a turizmusban dolgozók munkakörülményein.

A főszigeten az alkoholok között a legnagyobb hiány a sörökből van.

Mivel a sziget lakossága túlnyomórészt iszlám vallású, ezért helyben nem főznek sört. A beszállítással viszont gondok vannak, ezért a még kapható sörök ára a korábbi duplájára nőtt.

A BBC riportjában arról is ír, hogy számos népszerű tengerparti szálláshelyen kizárólag üdítőitalokat tudnak felszolgálni a vendégeknek. Ha azok sört vagy röviditalt innának, azt tanácsolják nekik, hogy kérjenek kiszállítást egy fővárosi, Stone Town-i kereskedőtől. Ezt megerősítették a nyilatkozó turisták is.

A Zanzibáron értékesített alkoholos italok legnagyobb része a szárazföldről, Tanzániából érkezik, kisebb része Dél-Afrikából. A hiány az év elején kezdett kialakulni, miután az illetékes állami szerv késedelmesen újította meg a három, korábban alkohol importálásával foglalkozó cég engedélyét.

Halat puculó férfi egy zanzibári halpiacon Forrás: Shutterstock

Azóta a hatóság három további cégnek is kiadta az engedélyt, de a szállodatulajdonosok véleménye szerint

még mindig nem győznek olyan ütemben beszállítani alkoholos iltalokat, mint amekkora azokra az igény.

Az importengedély pedig szigorú feltételekhez kötött. csak zanzibári születésűeknek adják ki, és csak azoknak, akiknek nincs adótartozása, valamint rendelkeznek raktárral és saját járművel a szállításokhoz, továbbá képesek letenni az engedély kiváltásához szükséges nagyjából 4 millió forintnak megfelelő összeget.

Ahogy az Origo megírta, korábban a kókusztermés körüli gondok okoztak problémát Zanzibáron.