Kiderült, mennyi hamis pénz lehet forgalomban Magyarországon

forint, húszezres, korrucpió
pénzt és élelmiszert is elfogadott egy korrupt kormánytisztviselő (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Sokkal több hamis euróra bukkant tavaly a Magyar Nemzeti Bank Magyarországon, mint forintra. A jegybank szakértői 2362 darab különböző valutahamisítványt, ezen belül 2270 darab hamis euróbankjegyet vizsgáltak meg tavaly szeptember végéig.
Vágólapra másolva!

A készpénzforgalomból mindössze 363 darab forinthamisítványt szűrtek ki tavaly a harmadik negyedév végéig.

Ez az adat a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kiemelten kedvezőnek tekinthető

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Nemzeti Bank.

Bár az utolsó negyedévről még nincs adat, de várhatóan a tavalyi egész éves eredmény is jobb lehet a 2022-esnél, amikor összesen 518 darab hamis címletet találtak a hatóságok, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsony szám.

A lefoglalt forinthamisítványok döntő többsége a 20 ezer és a 10 ezer forintos bankjegyek közül került ki tavaly (2022-ben a 90 százalékát tették ki).

Az MNB a készpénzforgalomból 363 darab forinthamisítványt szűrt ki tavaly a harmadik negyedév végéig Forrás: Shutterstock/Parlanteste

Ami a hamisítás módszereit illeti, változatlanul az irodai sokszorosító eszközök – színes fénymásolók, printerek – használata jellemző. Ugyanakkor a jegybank szerint az esetenként megtévesztő hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal, tehát tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással, illetve a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

A jegybank szakértői továbbá 2362 darab különböző valutahamisítványt, ezen belül is legnagyobb számban 2270 darab hamis euróbankjegyet vizsgáltak meg tavaly szeptember végéig. Ez jelentős növekedés a 2022-es adathoz képest, amikor 480 hamis eurót találtak.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.