Megdöbbentő jóslat: hamarosan globális olajhiány alakulhat ki

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil.
Vágólapra másolva!
Tartós hiány fenyegeti a globális olajpiacot - mondta a CNBC-nek Vicki Hollub, az Occidental Petroleum, azaz az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajcégének vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Jövő év végén ellátási hiánnyal kell szembenézni az olajpiacon, mivel a világ nem tudja elég gyorsan pótolni a kifogyó nyersolajkészleteket – mondta Vicki Hollub, az amerikai Occidental Petroleum vezérigazgatója a CNBC-nek.

Hozzátette, hogy a most kitermelt olaj mintegy 97 százalékát a XX. században fedezték fel, ám az abból az elmúlt évtizedben kitermelt nyersolaj kevesebb, mint felét pótolták új lelőhelyekkel.

– emelte ki Hollub a Smead Investor Oasis konferencián az arizonai Phoenixben.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajvállalatának a vezérigazgatója szerint egyelőre ebből semmi sem érezhető, mivel túlkínálat van a piacon, ami a jelenlegi közel-keleti konfliktus ellenére is alacsonyan tartja az olajárakat. A Világgazdaság írása szerint az Egyesült Államok, Brazília, Kanada és Guyana pedig rekordmennyiségű olajat termel, miközben a kereslet a kínai gazdaság megtorpanása közepette lassul.

Néhány éven belül szűkös lehet a világpiacon az olajkínálat Forrás: shutterstock

Fordul azonban a kocka, és a kínálat 2025 végén már nem tud lépést tartani a kereslettel.

Az OPEC előrejelzése szerint a globális olajkereslet a magára találó kínai gazdaságnak hála 2025-ben napi 1,8 millió hordóval fog nőni, míg az OPEC pluszon kívüli országok kitermelése mindössze napi 1,3 millió hordóval bővül.

Hollub decemberben a CNBC-nek elárulta, hogy az Occidental átlagosan 80 dollár körüli WTI-árra számít 2024-ben, 2025-ben pedig a 80-85 dolláros sávba várja a jegyzést.

A globális energiapiac alakulásával kapcsolatban az Origo nemrégiben beszámolt arról, hogy megkezdte működését a világ egyik legnagyobb olajfinomítója, valamint egy olyan hatalmas gázvezeték épül, amely Európába is szállíthat gázt.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.