szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly tavasszal jelentették be a tagok, hogy abbahagyják a közös zenélést, de nem bírják így tovább.

Nem bírtuk ki egymás nélkül, és nélkületek, srácok

– adta hírül a 2008 és 2022 között aktív magyar The Qualitons együttes. Az együttes tavaly áprilisban jelentette be, hogy „ebben a formában nem folytatják tovább”, de „maximális tisztelettel és barátságban” válnak el az útjaik.

Friss Instagram-bejegyzésükben azt közölték, hogy egy ideje már beszélgetnek, sőt zenélnek is együtt, de mostanra jutottak odáig, hogy ezt már nyilvánosságra is hozzák. „A Qualitons nekünk sosem igazán egy együttes volt, hanem alkotók közössége, ahol mindenki örömére zenét hozhatunk létre” – írták, így indokolva azt, hogy G. Szabó Hunor énekes és dobos ezúttal nem csatlakozott hozzájuk. „De a próbaterem ajtaja előtte is mindig nyitva áll” – fűzték hozzá. G. Szabó helyett a „zseniális producer-multitálentum” Weil András csatlakozik a csapathoz.

„Szóval most két billentyűs van a bandában? És ki fog énekelni??? Milyen nyelven???? Annyi kérdés, amire csak később fogunk válaszolni” – írták, hozzátéve, hogy hamarosan publikálnak egy videót egy próbájukról, amelyen két vadonatúj dal lesz hallható, ebből pedig majd kiderül, hogy mire készülnek. „Egyértelműen más lesz egy kicsit, de reméljük, legalább feleannyira tetszeni fog nektek, mint az eddigiek.”

A The Qualitonst a szakma számos alkalommal a legexportképesebb zenekarnak választotta: első magyar együttesként meghívást kaptak Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP-be; koncerteztek Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig; állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték. A zenekart a Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis is méltatta, a dalaikat pedig játszotta már a BBC is.

Interjúnkat a zenekarral itt olvashatja:

Magyarországon kifogások, Amerikában ziccer - The Qualitons-interjú

Nagyot dobott az Egyesült Államokban a The Qualitons, a zenei piac korlátait illetően viszont van bennük némi egészséges cinizmus, különösen, hogy több magyar fesztiválra arra hivatkozva nem hívják őket, hogy nincs közönségük. Elismerik, hogy a zenéjük nehéz, de szerintük ha az ember azon gondolkozik, hogy könnyen eladható dolgot csináljon, abba is simán bele lehet bukni.