szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arthur Conan Doyle úgy gondolta, hogy a detektívponyvák hatalmas sikere az oka annak, hogy a kutya sem kíváncsi a nagyívű történelmi regényeire.

Titokban gyűlölte legendás karakterét, a mesterdetektív Sherlock Holmest Arthur Conan Doyle – írja a Guardian. A portálnak ezt Lucy Worsley történész mondta el, aki szerint Doyle-nak a leginkább az fájt, hogy a detektívponyvák minden elképzelhető várakozást felülmúlóan sikeresek lettek, miközben senkit nem érdekeltek az író nagyívűnek szánt és egyébként több kései kritikusa által is méltatott történelmi regényei.

Arthur Conan Doyle-ból a Sherlock-történetek csináltak egy csapásra sztárírót 1891-ben, majd 11 évre rá lovaggá is ütötték ezek sikere miatt. Doyle-t ugyanakkor nyomasztotta, hogy a rangos kiadók kezdetben elutasították, és filléres ponyvának minősítették a detektívtörténeteit. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy úgy döntött, amint Sherlock elegendő pénzt hoz a házhoz, megszabadul tőle. És így is tett 1893-ban, amikor a detektív egyik kalandja során egy svájci vízesésben lelte halálát. Egy évtizeddel később azonban, amikor egy amerikai kiadó 1,6 millió dollárt kínált a folytatásért, Doyle nem tudott nemet mondani, és feltámasztotta a világ leghíresebb magánnyomozóját.

„Arthur minden bizonnyal gyűlölte ezért magát, de még jobban gyűlölte volna a tényt, hogy 93 évvel a halála után továbbra sem olvassa senki a történelmi regényeit, míg Sherlock örökké fog élni a képernyőinken” – mondta Worsley.

Sherlock Holmes a történelem legnépszerűbb fiktív detektívje. Conan Doyle négy regényt és 56 novellát írt róla, illetve arról, ahogyan páratlan megfigyelő és dedukciós készségeivel felvértezve a bűnözőket üldözi.

A legtöbb történetet Holmes segítője, Dr. Watson meséli el, aki a Baker Street 221B-ben lakott vele.

A Sherlock Holmes-történeteknek létezik színpadi, filmes és televíziós feldolgozásuk is, többek között Benedict Cumberbatch, Peter Cushing, Roger Moore, Ian McKellen, Michael Caine, Charlton Heston és Jonathan Pryce játszotta a szarvasbőr sapkás detektívet, míg Basil Rathbone 14 alkalommal öltötte magára a nyomozó alakját.