szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Swift ügyvédei felszólító levelet küldtek annak a floridai egyetemistának, aki nyomon követi közszereplők, így többek között Taylor Swift magángéphasználatát és annak környezeti lábnyomát. Az énekes ügyvédjei szerint a fiatal férfi tevékenysége zaklatással ér fel.

Taylor Swift ügyvédei jogi lépésekkel fenyegetik Jack Sweeney egyetemista hallgatót, aki egyéb hírességek repülős útjai és ökolábnyoma mellett Taylor Swift magángépének használatát is nyomon követi – írja a The Guardian a Washington Postra hivatkozva. A University of Central Florida diákja felszólító levelet kapott minden idők egyik legsikeresebb popsztárjának ügyvédjeitől, hogy hagyjon fel „az online követéssel (stalking) és a zaklató magatartásával”.

Sweeney ugyanis beszámolót készít a közszereplők, celebritások magéngépes útjairól és az utak szén-dioxid-kibocsátásáról, ehhez pedig a többi között a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nyilvánosan elérhető adatait használja fel. A 21 éves hallgató kezdeményezését széles körben dicsérték, Sweeney korábban a Forbes 30 év alatti sikeres fiatalok listájára is felkerült.

Katie Wright Morrone jogi képviselő azt írta a fiatal férfinak küldött levélben, hogy „bár lehet, hogy ez neked csak egy játék vagy egy olyan lehetőség, amelytől azt reméled, hogy jólétet vagy hírnevet szerzel, az ügyfelünk számára ez élet-halál kérdés”. Hozzátette, hogy Taylor Swiftnek az elmúlt években több zaklatóval is dolga volt. Egy 33 éves férfit éppen a múlt hónapban vádoltak meg zaklatással, miután az énekesnő New York-i otthona közelében ólálkodott.

Morrone szerint nem közérdek, és nem jogos érdek nyilvánossá tenni a Swift magángépére vonatkozó információkat, így Jack Sweeney cselekedete nem szól másról, mint a zaklatásról, követésről és ellenőrzésről. Sweeney posztjai ugyanis elárulják, hogy Swift éppen mikor és hol tartózkodik. [Bár az egyetemista amúgy nyilvános adatokból dolgozik – a szerk.]

Tree Paine, Taylor Swift szóvivője azt mondta, a Swiftet ért kritikák azért sem helytállók, mert az énekesnő gyakran kölcsönadja a gépét másoknak. Ráadásul – fogalmazott Paine – Swift több mint kétszer annyi karbonkreditet vásárolt, mint amennyi szükséges lett volna ahhoz, hogy kompenzálja a magánrepülőgép-használatát a legutóbbi Eras turnéja során.

A legutóbbi Grammy-gálán Taylor Swift történelmet írt, mivel negyedszerre lett az övé az év albuma díj a Midnights című lemezéért.