szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A 93 éves író Tiltott terület címmel jelentkezett új regénnyel, ennek apropóján készített vele interjút a HVG.

„A regényeim úgy születnek, hogy az életem tapasztatlati anyagának egy része egyszer csak szépprózai formát ölt” – mondta a HVG-nek adott interjúban Sándor Iván, aki a legújabb, Tiltott terület című regényében a múlt, a jelen és a jövő elválaszthatatlanságát érzékelteti.

A regényben sok minden felvillan a mi életünkből is, és Sándor Iván az interjúban ki is jelenti, hogy miközben a nyugati demokráciák még őrizni próbálják az emberi egyenjogúság, a gondolat- és szólás- és sajtószabadság lassan pusztuló értékeit, addig ő azt a létformát, ami Magyarországon kialakult, a diktatúra mutációjának nevezi, ahol vezérközpontúság, a kommunikáció teljes birtoklása, az emberek elhülyítése van.

„A diktatúra mutációja egyedül a hatalmat elismerő, az azt életben tartó és szolgáló véleményt fogadja el. Magyarország ráadásul perverz változatát produkálja ennek a hatalmi rendszernek. Az egyik kezét a Nyugat felé nyújtja, hogy a kapott pénzt korrupcióval a saját köreibe folyassa, a jobbjával közben kezet fog Putyinnal, és az ő rendszerét próbálja imitálni” – mondta Sándor Iván.

Az interjúból kiderül az is, hogy az író mit gondol az értelmiség szerepéről, a becsületes élet és a megalkuvás kockázatairól. A teljes beszélgetés az e heti HVG-ben és majd a hvg360-on olvasható.

HVG