Folytatódik a harc Gázában, új izraeli stratégia a Hamász felszámolására

Események

conflict Horizontal  Izrael Gáza
Palesztin területet lő egy izraeli tank a Gázai övezet déli részén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 60. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:36
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:43
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael tömeges evakuálást kért

Az izraeli hadsereg megismételte tömeges evakuálási felszólítását a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz városából, ahol az elmúlt hetekben több tízezer kitelepített palesztin keresett menedéket.

Az egyhetes tűzszünet összeomlását követően kiterjesztett offenzíva célja a Hamász felszámolása.

05:53
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael vitatja a WHO állításait

Izrael védelmi minisztériuma vitatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állításait. "Nem kértük, hogy evakuálják a raktárakat, és ezt világossá tettük (írásban is) az ENSZ illetékes képviselőinek" - áll a közleményben.

Korábban a WHO vezetője arról számolt be, hogy a szervezet értesítést kapott az izraeli hadseregtől, hogy 24 órán belül ürítse ki a gázai orvosi raktárait.

06:26
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Könnyített segítségnyújtás

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik főtanácsadója azt mondta, hogy Izrael megkönnyíti a humanitárius segélynyújtást a gázai polgári lakosságnak, mivel az ottani harcok az egyhetes fegyverszünet összeomlása után folytatódtak.

A WHO arra figyelmeztetett, hogy az összezsúfolódott civilek között olyan betegségek terjednek, amelyek a gázai bombázásoknál is több ember halálát okozhatják.

06:59
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Leírhatatlan állapotok a kórházakban

A gázai helyzetet csupán több kamion beküldésével nem lehet orvosolni, védelmet kell biztosítani a gázai civilek számára - mondta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke. Mirjana Spoljaric az X-en küldött üzenetében azt mondta, hogy meglátogatta az Európai Gázai Kórházat, és amit ott látott, az "mindent felülmúl".

"Találkoztam olyan emberekkel, akik elvesztették végtagjaikat, mert a kezelések között evakuálniuk kellett, és elvesztették a kezüket vagy a lábukat, mert nem tudták ellátni őket abban a kórházban, ahová először érkeztek" - tette hozzá.

07:26
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli hadsereg: A felelősség a Hamászé

Jonathan Conricus alezredes, az izraeli hadsereg egyik szóvivője a Sky Newsnak azt mondta, az ártatlan gázai civilek halálát úgy igyekeznek megelőzni, hogy időben felszólítják a civileket az evakuálásra. Ezt megteszik szórólapokon, rádión, a közösségi médián és közvetlen telefonhívásokon keresztül.

"Továbbra is csak a harcosokat fogjuk támadni, és úgy gondolom, hogy egy kicsit részletesebbek leszünk, amikor arról lesz szó, hogy mit is támadunk." Kitért arra, hogy Izrael Gázában harcol, "mert ott van a Hamász".

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e, hogy Izrael az első hetekben szükségtelenül haltak meg civilek, a tisztviselő azt válaszolta: „Nem. Ebben a felelősség a Hamászé."

07:56
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Új mozaikszót használnak az orvosok

A Gázai övezetben dolgozó orvosok egy új kifejezést használnak egy bizonyos típusú háborús áldozat leírására. "Van egy mozaikszó, amely csak a Gázai övezetre jellemző, ez a WCNSF (wounded child no surviving family – sebesült gyerek, nincs túlélő család), és nem ritkán használják" – mondta a BBC Newsnak Dr. Tanya Haj-Hassan, aki az Orvosok Határok Nélkül szervezettel dolgozik.

08:03
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Háborús fegyverként használja a Hamász a nemi erőszakot

Egy izraeli nőjogi aktivista és ügyvéd a BBC-nek azt mondta, hogy az általa látott bizonyítékok alapján a Hamásznak előre megfontolt terve volt, hogy a szexuális erőszakot háborús fegyverként használja az Izrael elleni október 7-i támadás során.Ruth Halperin-Kaddari professzor a Radio 4 Today című műsorában azt mondta, hogy több helyen látott felvételeket olyan nőkről, akiknek állapota nem hagyott kétséget afelől, hogy megerőszakolták őket.
Az izraeli rendőrség már több mint 1500 tanúvallomást gyűjtött be, és számos erőszakos cselekményt vizsgálnak a csoportos nemi erőszaktól a meggyilkoltak szexuális megcsonkításáig.

A Hamász tagadja, hogy szexuális erőszakot követett volna el az október 7-i támadások során.

08:46
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az újságírók fekete napja

Az amerikai Újságírók Védelmével foglalkozó Bizottság (CPJ) hétfőn tette közzé legfrissebb statisztikáját, ami az október 7-i támadás óta rögzíti a háborúban meghalt újságírók számát. A december 4-i összesítés szerint 63 újságíró halt meg, 11 megsérült, hárman eltűntek, míg 19 újságírót letartóztattak.

Az izraeli hadsereg azt mondta az AFP-nek és a Reutersnek, hogy nem tudja garantálni újságíróik biztonságát, miután az ügynökségek biztosítékot kértek arra, hogy dolgozóikat nem érik izraeli csapások. (BBC)

09:07
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 19 éves brit férfi Gázában

A 19 éves Binyamin Needham brit-izraeli állampolgár volt, mindössze két napja harcolt a Gázai övezetben, amikor egy akcióban meghalt – közölte a férfi nővére. Nathanel Young után ő a második brit állampolgár, aki az izraeli hadseregben szolgálva meghalt. (Sky News)

10:15
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb félmillió ember kényszerül Rafahba

További félmillió embert költöztethetnek át Rafah városába - figyelmeztetett egy ENSZ-tisztviselő.

Thomas White, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének gázai vezetője azt mondta az egyiptomi határ közeli városba már így is több százezer ember költözött és a mostani parancs után újabb százezrek kényszerülnek oda.

White hozzátette, a térség lakossága általában 280 ezer fő, és már most is körülbelül 470 000 ember lakik ott.

11:13
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elárasztja a Hamász-alagutakat az izraeli hadsereg

Izrael nagy teljesítményű vízszivattyúrendszert állított össze, amellyel elárasztja a Hamász használta alagutakat - írta a The Wall Street Journal.

A portál amerikai tisztviselőkre hivatkozva írta, hogy az izraeli hadsereg legalább öt szivattyút állított fel november közepén az al Shati menekülttábortól körülbelül egy mérföldre északra. Ezek a szivattyúk óránként több ezer köbméter vizet tudnak megmozgatni, és heteken belül használni is fogják.

11:34
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Nácik tüntettek Palesztina mellett

A Fehér Ház is elítélte hétfőn, hogy egy philadelphiai étterem előtti antiszemita incidensbe torkollt vasárnap egy palesztinpárti tüntetés.

Ez antiszemitizmus, és semmi nem jogosíthat föl senkit, hogy célba vegyen egy izraeli ételeket kínáló éttermet, csak mert nem ért egyet az izraeli politikával" - mondta a Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, hozzátéve, hogy ez világosan felfedte azt a könyörtelen és értelmetlen kettős mércét, amely olyan jellemző az antiszemitizmusra. (MTI)

12:19
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok Gázában

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború hatvanadik napján tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén, a razziák Ciszjordániában, és a válaszcsapások a libanoni határnál - jelentették a katonai szóvivők Izraelben kedden.

Az izraeli hadsereg (IDF) befejezte a Gázai övezet északi részén található Dzsabálíja menekülttábor bekerítését, és megsemmisítette a Hamász fellegvárának számító térségben a terrorista infrastruktúrát - közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője.

A katonai erők fegyvereket és rakétavetőket találtak civil lakóépületekben. A hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei hétfő este rajtaütöttek a Hamász biztonsági főhadiszállásán Dzsabálíjában, ahol fegyvereket, megfigyelőeszközöket és térképeket zsákmányoltak.

Emellett rakétákat találtak egy ház udvarán is az övezet északi részén, ahol olyan épületeket támadtak az ejtőernyősök és a légierő, melyekből a Hamász Nuhba kommandójának terroristái tevékenykedtek.

A hadsereg a Gázai övezet déli részén is szárazföldi hadműveletet folytat, melynek középpontjában Hán-Junisz és Rafah városa áll. Céljuk a Hamász infrastruktúrájának felszámolása, a szervezet vezető tisztségviselőinek kézre kerítése vagy megölése, a kormányzati központok kiiktatása. Ennek érdekében a földi tevékenység mellett a levegőből és a tengerből is támadásokat indítanak. (MTI)

14:01
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ideiglenes tűzszünet Gáza déli részén

Helyi, taktikai szünet lép érvénybe ma Rafah térségében, hogy lehetővé tegyék a további humanitárius segélyek bejutását – írta közleményében az izraeli hadsereg

A közelmúltig Rafah viszonylag biztonságos terület volt, amelyet megkíméltek a harcok nagy részétől. A Hamásszal kötött fegyverszünet múlt pénteki lejárta óta azonban az izraeli hadsereg intenzívebben vette célba a területet (BBC)

14:38
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zárolja a Hamász-vezér vagyonát Franciaország

.Franciaország bejelentette, hogy a szankciók részeként befagyasztja a Hamász vezetőjének, Yahya Sinwar vagyonát.

A rendelet értelmében a Sinwar pénzeszközeit és gazdasági erőforrásait december 5-től hat hónapig zárolják. Azt nem tudni, mennyi Sinwar vagyona Franciaországban. (BBC)

15:15
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-fogságból vissza az óvodába - videó

Az ötéves Emilia Alonit az édesanyjával együtt ejtették túszul a Hamász terroristái október 7-én. November 24-én engedték el őket, Emma – szabadulása óta először - visszatérhetett az óvodájába. (Sky News)

15:44
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

500 Hamász-alagutat semmisítettek meg

"Kiterjesztjük a Hamász elleni hadműveleteinket Gáza egészére, az operatív infrastruktúrát és főként az alagúthálózatot célozzuk meg. Eddig több mint 800 alagútaknát helyeztünk el, és ezek közül 500-at semmisítettünk meg" - mondta Richard Hecht, az izraeli hadsereg alezredese. (BBC)

16:14
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Hadihajót küldhetnek a britek a Közel-Keletre

Az Egyesült Királyság "támogató" hadihajó küldését fontolgatja a segélyezési erőfeszítések megsegítésére a Közel-Keleten.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint az ország fontolóra veszi az RFA Lyme Bay katonai támogató hadihajó kiküldését, hogy orvosi és humanitárius segítséget nyújtson a Közel-Keleten.

A közel-keleti brit katonai bevetésekről szólva Shapps a törvényhozóknak azt is elmondta: "Eget és földet megmozgatok, hogy hazahozzuk túszainkat, emellett a brit védelmi minisztérium végrehajtja a Földközi-tenger keleti része feletti megfigyelő repüléseket, beleértve az Izrael és Gáza feletti légtérben való működést".

Hozzátette, hogy a brit megfigyelő repülőgépek "pilóta nélküliek" lesznek - írja az Aljazeera.

16:48
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Katari emír: Az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Izrael visszatérjen a tárgyalóasztalhoz

A katari emír kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Izrael újrakezdje a tűzszüneti tárgyalásokat a gázai háborúval kapcsolatban.

Hangsúlyozta azt is, hogy bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el, továbbá, hogy a fegyvernyugvások nem jelentenek alternatívát, teljeskörű tűzszünetre van szükség.

17:17
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos összecsapások a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg szerint a csapataik elérték Khan Younis, a legnagyobb dél-gázai város központját, napokkal azután, hogy Izrael kiterjesztette szárazföldi offenzíváját.

Yaron Finkelman vezérőrnagy, a Déli Parancsnokság vezetője szerint az izraeli csapatok súlyos harcokban vesznek részt.

A hadsereg szerint sikerült rajtaütniük a Hamász számos állásán Jabaliya-ában és Shejaiya-ában, kiiktatva többek között fegyverraktárakat - írja a The Times of Izrael.

"Az elmúlt nap során a gyalogság, a páncélosok, a műszaki és a légierő együttműködött a terroristák elleni harcban, és számos terroristát likvidáltak" - áll a hadsereg közleményében,

17:49
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

UNICEF: Kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított "biztonságos övezetek"

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított "biztonságos övezetek", amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől.

James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője, aki nemrég több napot töltött a palesztin területen azt mondta: "ezek az övezetek nem lehetnek sem biztonságosak, sem humanitárius jellegűek, ha egyoldalúan jelölik ki őket".

A tisztviselő az egyiptomi fővárosból, Kairóból videokapcsolaton keresztül beszélt, és hozzátette, hogy ezek az övezetek "nem tudományosak, nem észszerűek, megvalósításuk nem lehetséges".

18:28
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli bombázásban meghalt egy libanoni katona

A libanoni hadsereg szerint egy katonájuk meghalt egy izraeli bombázásban az ország déli határa közelében.

"A hadsereg egyik katonai állását Adaysseh térségében Izrael bombázta. Egy katona meghalt, három másik pedig megsebesült" - áll a libanoni hadsereg közleményében.

Korábban az izraeli hadsereg közölte, hogy támadást intézett a Hezbollah libanoni állásai ellen, nem világos, hogy a két esemény összefügg-e egymással - írja az Aljazeera.

19:10
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

WHO: Óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint óráról órára romlik a helyzet a Gázai övezetben, miután az izraeli bombázások intenzívebbé váltak a terület déli részén is, Hán-Júnisz és Rafah városok környékén.

A helyzet óráról órára romlik. Intenzív bombázások folynak az egész övezetben, most már a déli területeken is - mondta Richard Peeperkorn, a WHO Gázai övezeti képviselője újságíróknak videókapcsolaton keresztül.

Peeperkorn szerint a Gázába érkező humanitárius segély "túl kevés", és a WHO-t mélyen aggasztja a sűrűn lakott övezet egészségügyi rendszerének ellehetetlenülése.

"Szeretném világossá tenni, hogy egy rohamosan súlyosbodó humanitárius katasztrófával állunk szemben" - mondta Pepperkorn.

19:51
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb izraeli katonák haltak meg a harcokban

Az izraeli hadsereg közölte, hogy újabb két katona halt meg a Gázai övezetben zajló harcok során, így a szárazföldi hadművelet áldozatainak száma 82-re emelkedett.

Matan Damari főtörzsőrmester 31 éves, Ilay Eliyahu Cohen főtörzsőrmester 23 éves volt - írja a The Times of Israel.

20:21
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA segélyszállítmányt küld a Gázai övezetbe

A Fehér Ház főtitkárhelyettese, Olivia Dalton szerint az Egyesült Államok megszervezte a második segélyszállítmányt Gázába, ami élelmiszert és orvosi felszereléseket tartalmaz.

Az amerikai légierő C-17-es repülőgépe szállította a segélyt Egyiptomba, ahonnan az ENSZ szervezetei szállítják majd Gázába és osztják szét azokat - írja a The Times of Israel.

20:49
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász nem tárgyal, amíg folytatódik az izraeli támadás

Oszama Hamdan, a Hamász terrorcsoport egyik magas rangú tisztviselője szerint nem számít, meddig tart a háború, ők jól felkészültek.

Bejrútban újságíróknak nyilatkozva Hamdan azt mondta, hogy nem lesz tárgyalás vagy fogolycsere, amíg az izraeli támadás véget nem ér.

Hamdan közölte, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felelős a Gázában fogságban lévő izraeli foglyok életéért - írja az Aljazeera.

21:29
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszt ejtettek a Hamász terroristái

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője szerint 138-ra emelkedett a Hamász terrorcsoport által a Gázai övezetben fogva tartott túszok száma.

Hagari szerint erre azután került sor, hogy az izraeli hadsereg új hírszerzési információk alapján túsznak nyilvánította az október 7-e óta eltűntek egyikét - írja a The Times of Israel.

22:27
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael szerint a háború után a Gázai övezet demilitarizált lesz

Az izraeli miniszterelnök ismét jelezte, hogy a háború befejezése után az izraeli erők határozatlan időre átvennék a biztonság garantálását Gázában.

Netanjahu egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gázai övezet "demilitarizált" maradna.

"Semmilyen nemzetközi erő nem lehet felelős ezért" - mondta, elutasítva egy olyan lehetőséget, amelyet az Egyesült Államok és más közeli izraeli szövetségesek vetettek fel.

Netanjahu szerint az izraeli hadsereg az egyetlen erő, amely képes a biztonság garantálására. "Nem vagyok hajlandó becsukni a szemem és elfogadni bármilyen más megállapodást" - mondta - írja az Aljazeera.

Izrael 2005-ben kivonta katonáit és telepeseit a Gázai övezetből, majd szárazföldi, légi és tengeri blokádot vezetett be az enklávé ellen.

00:59
december 05, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: az izraeli erők a Hamász zászlóalj-parancsnokainak a felével végeztek

A Hamász palesztin iszlamista szervezet zászlóalj-parancsnokainak mintegy felével végeztek az izraeli csapatok a Gázai övezetben - közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján. Az izraeli hadsereg szerint a terrorszervezet összesen 24 - egyenként mintegy ezer fős - katonai alakulattal rendelkezik. "Nem felejtünk és nem bocsátunk meg" - jelentette ki az izraeli kormányfő. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem marad egyetlen Hamász-zászlóalj sem, amely veszélyt jelenthetne Izrael számára. Mint mondta, a Hamász apránként elveszíti ellenőrzését a Gázai övezet felett. Kiemelte: a terrorszervezet időközben már megértette, hogy senki sem fogja megmenteni őket, sem Irán, sem a libanoni Hezbollah.Az izraeli hadsereg közlése szerint csapatai jelenleg a Gázai övezet déli részében található Hán-Júnisz városának "szívében" vannak, de az északi térségben is heves összecsapások folynak. Tekintettel "a megölt terroristák és az összecsapások számára, valamint a légi és szárazföldi tűzerő bevetésére" a keddi volt eddig a legintenzívebb nap az október végén indult szárazföldi hadművelet kezdete óta - tették hozzá. Herci Halevi vezérkari főnök közölte, hogy az izraeli csapatok jelenleg Hán-Júnisz bekerítésére törekszenek. Izrael hétfőre a Gázai övezet egész területére kiterjesztette hadjáratát a radikális iszlamista Hamász ellen, válaszul a palesztin szélsőségesek október 7-i összehangolt támadására, amely több mint 1200 ember életét követelte Izrael déli részén. Gázai egészségügyi források legfrissebb közlése szerint a harcok kirobbanása óta a halálos áldozatok száma 16 248-ra nőtt, a sebesülteké pedig 42 ezerre. Több ezer embert eltűntként tartanak nyilván.