Börtönnel fenyegeti az osztrák miniszter a titkolódzó menekülteket

A menekültek jogsértő magatartásával szembeni szigorúbb eljárásról szóló csomagot mutatott be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken.

A miniszter javaslata szerint akár börtönbüntetéssel is sújtaná azon menekülteket, akik titkolják személyazonosságukat, vagy kiutasítás esetén nem hagyják el az országot. 

Az indoklás szerint így akarják jelezni, hogy a hatóság megtévesztése nem az enyhébb bűncselekmények közé tartozik. A szigorított intézkedéscsomaggal szeretnék megakadályozni, hogy a menekültek a kedvezőbb menedékkérelmi elbírálás reményében hamis személyazonossági adatokat adjanak meg.

Aki a hatóságok előtt nem valós nemzetiségét nevez meg, az 1000 és 1500 euró közötti eurós bírsággal, vagy háromhetes elzárással lenne sújtható. Aki dokumentumokat hamisít, azzal szemben büntetőeljárást indítanának.

Az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők, akik nem hagyják el az országot vagy még egyszer beutaznak, ötezer és 15 ezer euró közötti büntetést vagy hathetes elzárást kaphatnak. Amennyiben ismételten szabályt szegnek, rögtön elzárhatják őket. Továbbá felgyorsítanák a bűnelkövető menekültek menedékkérelmi eljárását.

A szigorított eljárás jóváhagyást követően 2017 tavaszától léphetne életbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.