Sorra jelentik be a drágításaikat a bankok – Keressen jobb számlát és ne féljen váltani!

2024. feb 8. 14:27
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Illusztráció: Northfoto

Illusztráció: Northfoto

Egyre másra jelentik be a bankok, hogy mennyivel emelik az idén a díjaikat. Eközben mostanra mindenkinek meg kellett kapnia a díjkimutatást az előző évi bankszámlaköltségeiről. Érdemes megkeresni az erről szóló levelet és elvégezni ez alapján egy kalkulációt, mert ha jobb ajánlatot találunk, könnyen tudunk bankot váltani – írja a Bank360.hu.

Egymás után jelentik be a bankok, hogy mennyivel emelik a díjaikat 2024-ben. A sort még a K&H kezdte január végén, amely az előző évhez hasonlóan most is az éves inflációval megegyező mértékben emeli az árakat április elsejétől, ami 2023-ban 17,6 százalékot tesz ki. A bankok többsége ugyanígy az inflációval vagy ahhoz hasonló mértékben emel április elsejétől vagy esetleg valamivel később, de az egyes díjtételekben lehetnek különbségek a drágulásban. Már közzétette új árait a CIB, az UniCredit, a Magnet, bizonyos szolgáltatásoknál az MBH is, ma pedig az OTP is közleményt adott ki arról, hogy feburár 9-én teszi közzé a március 1-től élő új díjtételeit.

A legnagyobb hazai banknak is inflációs emelésre van lehetősége az üzletszabályzatában rögzítettek alapján. A mostani közleménye szerint az elektronikus átutalások, valamint egyes számlacsomagok esetében egy számjegyű emelésre számíthatnak az ügyfelek, a többi díjnál pedig differenciált lesz az ármódosítás. Az OTP állítása alapján az átlagos bankolási szokású ügyfelek­ többsége az előző évi költségekhez képest egy számjegyű emelkedést fog tapasztalni. Az azonban majd a részletes kondíciós lista alapján tudható meg, hogy pontosan milyen díj mennyivel drágul.

Egy uniós irányelv és hazai kormányrendelet előírása alapján minden év január 31-ig valamennyi hazai banki folyószámlával rendelkező lakossági ügyfél egyéni éves díjkimutatást kap bankjától. Az ingyenes kimutatás postán vagy elektronikusan idén is aszerint érkezett, hogy az ügyfél milyen kapcsolattartásról állapodott meg hitelintézetével. Ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a számlatulajdonos kapta meg a tájékoztatást - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank.

Mostanra tehát mindenkinek meg kellett kapnia a tájékoztatást, ezért érdemes bemenni a netbankunkba vagy mobilbankunkba, hiszen a sok, gyakran olvasatlan üzenet között már ennek is ott kell lennie, ha nem postai úton kaptuk meg a kimutatást.

A részletes, pár oldalas, egyszerűen átlátható díjkimutatás egységes formátumú. A banki értesítés bemutatja a számlavezetésre kifizetett díjakat és külön-külön sorokban összegzi a különböző fizetések (például utalások, beszedések), bankkártyás műveletek, folyószámlahitel (ha van) és egyéb szolgáltatások összesített terheit is. Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók (például a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség), akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összegre rúgott folyószámlahitelének kamatköltsége.

A díjkimutatás révén az ügyfelek könnyen össze tudják hasonlítani saját számlaszolgáltatásaik költségeit más szolgáltatók aktuális ajánlataival, hiszen a bankoknak egységes elnevezéseket, meghatározásokat kell használniuk a számlaszolgáltatásokra, műveletekre.

A megkapott díjkimutatásban szereplő költségeket érdemes ilyenkor összehasonlítani más számlacsomagokkal, hiszen könnyen lehet, hogy a meglévőnél van számunkra alkalmasabb és olcsóbb számlacsomag a bankolási igényeink szokásaink alapján - akár a jelenlegi számlavezető pénzintézetünknél, akár valamelyik másiknál. Ez az összehasonlítás a Bank360.hu bankszámla kalkulátorával könnyen és gyorsan elvégezhető a jellemző szolgáltatási igények és vállalt feltételek megadásával.

Ha valaki a kalkuláció alapján nem elégedett eddigi költségeivel, meglévő bankjánál is válthat neki kedvezőbb bankszámlacsomagra. Ha viszont másik hitelintézet bankszámlája lenne a legmegfelelőbb, a szolgáltató váltást segítheti, hogy jogszabály alapján lehetőség van az egyszerűsített bankváltásra, ami maximum 13 nap alatt lebonyítható. Ilyenkor az ügyfélnek csak az új bankot kell megbíznia, amelyik helyette intézi az eddigi megbízásai és ismétlődő átutalásai áthozatalát a régi hitelintézetétől.

Bár az „egyablakos” bankváltás már évek óta lehetséges, a statisztikák szerint még nem általánosan ismert, ezért kevesen váltanak így bankszámlát – hívja fel a figyelmet az MNB. Ezért a jegybank "Mennyi az annyi? – Spóroljon a bankszámláján!" címmel kampányt indított a bankszámlákkal kapcsolatos takarékoskodási lehetőségek és az egyszerűsített bank(számla)váltás bemutatására.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

bank360 bank számla drágulás