szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet szerint a parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze.

Izrael háborúban
Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A háború legfontosabb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

A Hán Júniszra vonatkozó izraeli evakuálási parancs „pánikot, félelmet és aggodalmat keltett" – mondta az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynökségének (UNRWA) vezetője a BBC szerint.

Philippe Lazzarini közölte, hogy a vízhez való hozzáférés a térségben korlátozott, mivel az izraeli katonai művelet megakadályozta a több mint 350 ezer embernek vizet szolgáltató sótalanító üzem elérését.

Mint mondta, a Gázai övezet déli részén található legnagyobb kórház – ahol több mint ezer embert kezelnek és 17 ezer lakóhelyét elhagyni kényszerült embernek nyújtanak menedéket – hamarosan leállhat a fogyatkozó készletek és személyzet hiánya miatt.

Dél-Gázába nyomul be az izraeli hadsereg

Napközben már figyelmeztették a gázai övezet déli részén élőket, hogy nincsenek biztonságos helyen, estére meg is indult az izraeli támadás.

Lazzarini szerint legalább 60 ezer ember „kényszerült arra, hogy a már így is túlzsúfolt UNRWA menedékhelyekre költözzön". „Az evakuálási parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze. Mindenre szükségük van: élelemre, vízre, menedékre és főleg biztonságra. A délre vezető utak be vannak dugulva" – mondta.

Hozzátette, hogy hamisak azok az állítások, miszerint az ENSZ-nek több ezer sátra van, és menekülttábor felállítását tervezi a Gázai övezet déli részén. „Ezt már többször elmondtuk. Újra elmondjuk. Semmilyen hely nem biztonságos Gázában, sem délen, sem délnyugaton, sem Rafahban, sem bármelyik úgynevezett biztonságos övezetben" – jelentette ki.

Heves bombázások középpontjába került Hán Júnisz

Az IDF veszélyes harci övezetnek nevezi azt a várost, amit korábban ők jelöltek ki a Gázai övezet északi részéből menekülők számára.

Lazzarini arról is beszélt, hogy a harcok újrakezdése „tovább fojtogatja a humanitárius műveletet", akadályozza a szállítmányok bejutását és lassítja a segélyek szétosztását Gázában.

Emellett felszólította az izraeli kormányt, hogy nyissa meg újra a Gáza és Izrael közötti átkelőt, lehetővé téve a humanitárius segélyek „feltétel nélküli, zavartalan és értelmes" eljuttatását. „Ennek elmulasztása sérti a nemzetközi humanitárius jogot" – tette hozzá Lazzarini.

Az ENSZ szerint a Gázai övezetben élők 80 százaléka földönfutóvá vált

Segélyszervezetek az izraeli hadművelet drámai humanitárius hatásaira figyelmeztetnek.

További cikkeinket az izraeli-palesztin háborúról ide kattintva találja.