DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Száguldás és cirkusz 2023: A jó csapatfőnökök titka

Milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valaki csapatfőnök legyen az F1-ben, ráadásul 18 évig? Franz Tost a Száguldás és cirkusz 2023 című F1-es évadösszefoglaló kötet számára írt exkluzív köszöntőjében felfedte a titkot!

A 67 esztendős szakember az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon köszönt le az AlphaTauri istálló csapatfőnöki posztjáról, amelyet 18 éven át töltött be. Amikor a Red Bull felvásárolta a Minardit 2005 végén, az energiaitalos vállalat néhai főguruja, Dietrich Mateschitz honfitársát, a korábban a BMW F1-es programjában pályatevékenységért felelős menedzserként és Ralf Schumacher mentoraként dolgozó Tostot nevezte ki csapatfőnöknek. Noha az F1 azóta sokat változott, az osztrák egészen mostanáig hivatalban maradt, s mivel a mezőny hátsóbb régiójában soha nem volt könnyű az élet, a titkát sokan próbálták kifürkészni…

“Sokszor kérdezik tőlem, mi a titka annak, hogy ilyen sokáig voltam hivatalban csapatfőnökként. Szerintem a hosszú távú kapcsolat titka a bizalom, a lojalitás, a nyílt kommunikáció és a siker. A Red Bullnak és elsősorban Mateschitz úrnak kell köszönetet mondanom, hiszen nélküle, a támogatása nélkül aligha válhattam volna csapatfőnökké” – fogalmazott a Száguldás és cirkusz 2023 című, a napokban megjelent F1-es évadösszefoglaló kiadvány számára írt exkluzív köszöntőjében Tost.

tost-száguldás



A leköszönő osztrák szakember szerint nincs változás, a jelenkori F1-ben ugyanolyan készségek kellenek a sikerhez, mint a múltban: “Azt is megkérdezik tőlem néha, hogy milyen készségek, értékek kellenek ahhoz, hogy valaki sikeres tudjon lenni csapatfőnökként? Keményen kell dolgozni, eltökéltnek és szenvedélyesnek kell lenni. A kollégáim is ilyenek, keményen dolgoznak, elszántak és imádják a motorsportot, néhányan még versenyeztek is junior kategóriákban. Akármilyen munkát is végzel az életben, szenvedélyesnek kell lenned ahhoz, hogy elérd a céljaidat!”

Az Autósport és Formula Magazin gondozásában 11. alkalommal jelent meg F1-es évadösszefoglaló kiadvány: a Száguldás és cirkusz 2023 című kötet futamról futamra, pillanatról pillanatra végigveszi a a szezon eseményeit, a futamok helyszínén, a színfalak mögött szerzett információkkal, érdekességekkel, fordulópontokkal kiegészítve. A kötet tartamaz egy exkluzív, a magyar rajongóknak szóló előszót is, amelyet Carlos Sainz írt: a Ferrari versenyzője volt az egyetlen, aki a Red Bull versenyzőin kívül futamot tudott nyerni 2023-ban, írásában pedig saját szemszögből idézi fel az évad nehézségeit, fénypontjait, továbbá azt, hogyan változott meg az élete az elmúlt években a legendás maranellói csapat pilótájaként.

A Száguldás és cirkusz 2023 szerzői értékelik a tíz csapat és mind a huszonkét autóba ülő pilóta teljesítményét, külön szegmensben foglalkoznak az év legemlékezetesebb sztorijaival, de a hagyományokat folytatva közölik a hazai- és nemzetközi sajtó jeles képviselői által összeállított toplistát is, ami a szezon legjobbjait illeti.

A Száguldás és cirkusz 2023 már megjelent, a kötet megrendelhető a Formula.hu webshopjában, december 1-jétől pedig a könyvesboltokban is megvásárolható!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: