Elképesztő, mennyien fagytak már halálra ezen a télen Magyarországon

2023. dec 5. 8:23
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A kihűlésveszély nem csak a hajléktalanokat, hanem az időseket is érinti /illsuztráció: Pixabay

A kihűlés veszélye nemcsak a hajléktalanokat, hanem az időseket is érinti / Illusztráció: Pixabay

Már 32 ember fagyott halálra idén november 30-ig. Az éves statisztikákat megfigyelve, ez a szám minden évben a 200-at is meghaladja. Sok, jellemzően idős ember a lakásásban, a házában fagy meg, míg mást az utcán ér a kihűlés.

A Pénzcentrum a Magyar Vöröskereszt és a Menhely Alapítvány szakértőit kereste fel, hogy mindenki valós képet kapjon azokról az emberekről, akik a mínuszba forduló éjszakákat is kénytelenek a szabadban vagy a hideg lakásban tölteni.

Az egyre hűvösebb idő megnehezíti a kiszolgáltatott helyzetben lévők életét. Minden évben több százan halnak meg az utcán kihűlés miatt. A legnehezebb helyzeteben az idősek és a hajléktalanok vannak. A Pénzcentrum cikke kitér arra, hogy gyakran a hajléktalanszállók sem tudnak megoldást nyújtani, hiszen azokat a kisebb városokban jellemzően csak nappali melegedőként tudják használni a rászorulók. Viszont sokszor a teljes körű szállókat is elkerülik a hajléktalanok. Ezzel kapcsolatban Magyar Vöröskereszt munkatársa, Waller-Fekete Judit elmondta

A hajléktalanszállókon szigorú házirend működik, ami többek között kizárja az alkohol fogyasztását. A hajléktalanok között sokan élnek valamilyen függőséggel, ami miatt nem veszik igénybe ezeket a szállásokat. De az is problémát jelent, ha valakinek párja van, mert arra nem igazán van lehetőség, hogy a párjával szállásolják közös szobába. Valamint a kutya is probléma, állatot sem vihetnek magukkal.

A Menhely Alapítvány igazgatója hozzátette: a páros és állatos beköltözésre az utóbbi időkben nyíltak alternatív megoldások. A szakemberek azt is megjegyezték, hogy rengeteg hajléktalan dolgozik, tehát tévhit, hogy mindannyian munkanélküliek.

A Pénzcentrum a Magyar Szociális Fórum oldalán talált adatokat arra vonatkozóan, hogy mennyien vesztik életüket évente a hideg miatt. A fórumon a KSH adataiból kiderült, hogy a tavalyi évben, tehát 2022-ben 282 embert regisztráltak, akik fagyhalálban hunytak el. Idén október 31-ig egyelőre 9 ilyen esetről tudnak. De az igazán nehéz és hideg időszak csak most vette kezdetét, amit az is bizonyít, hogy október 31. és november 30. között további 23 kihűléses esetről szerzett tudomást a fórum.

A fagyhalál azonban nem csak az utcán élőket érinti. Sőt a legtöbb kihűléses eset olyan időseket érint, akik egyedül élnek, és a lakásukban éri őket a fagyhalál. A fűtetlen és rosszul fűtött otthonokban is könnyen történhet tragédia, ha nincs, aki odafigyeljen az egyedül élő magányos, idős emberekre. A hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet – olvasható a fórumon.

Fontos, hogy ha idős szomszédunk vagy ismerősünk van, célszerű figyelni bizonyos jeleket. Ezek közzé tartozik a nem füstölő kémény, ha azt látjuk, hogy valakinél nappal is égve van a villany, ha valakinek kertje van és a hóban nem látunk lábnyomokat vagy a több napig a kerítésen maradt ételhordó is árulkodó lehet. Persze, ezek akkor is előfordulhatnak, ha nem történt baj, de érdemes utána járni a dolognak, mert életeket menthet.

A Vöröskereszt a segítségnyújtással kapcsolatban azt mondta, hogy vidéken jellemezőbb, hogy a házukba fagynak meg az emberek, ott egyértelműen a vidéki közösségi szellem erősítése a cél. Míg a városokban fontos, hogy „ne sétáljunk el egy földön fekvő ember mellett az utcán, pláne, ha mínusz fokok vannak”. Ha nincs időnk segíteni, akkor is érdemes hívni az Utcai Szolgálat diszpécserszámát, hiszen ők tudnak segíteni a rászorulónak.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

kihűlés

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
kihűlés hajléktalan idős Halál tél hideg