szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kék lappal büntetett játékosoknak 10 percre kell majd elhagyniuk a pályát.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) jóváhagyta, hogy bevezessék a kék lapot a labdarúgásban – értesült a The Telegraph, hozzátéve, hogy pénteken hivatalosan is bejelenthetik a döntést.

A lap szerint az új szabályok értelmében annak a játékosnak, aki szabálytalanságáért kék lapot kap, 10 percre el kell hagynia a pályát, és büntetőpadra kell ülnie. Amennyiben pedig két kék lapot, vagy egy sárga és egy kék lapot gyűjt be egy játékos, piros lappal kell sújtani, vagyis végleg le kell küldeni a játéktérről.

A The Telegraph szerint a kék lapot egyelőre alacsonyabb osztályú bajnokságokban tesztelik majd, de a nyártól élvonalbeli ligákban is elkezdődhet a bevezetése. Az idei nyári Európa-bajnokságon és a Bajnokok Ligája következő szezonjában azonban még biztosan nem fogják alkalmazni, legalábbis az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin – aki csütörtökön jelentette be, hogy 2027-ben nem indul újra posztjáért – januárban a Telegraph Sportnak azt mondta, hogy teljes mértékben ellenzi a büntetőpadot, mert szerint "ez már nem futball".

A sárga és a piros lap használatát az 1970-es világbajnokságon vezették be a labdarúgásban.