Félelmetes képességekkel jönnek a ChatGPT-ügynökök, hogy elvegyék a munkáját

2024. feb 9. 6:42
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Az OpenAI kétféle mesterségesintelligencia-ügynök szoftvert fejleszt, amelyek még több, hagyományosan emberek által végzett feladat elvégzését támogatnák. Vagy talán helyettesítenék is? Ez persze majd csak akkor fog kiderülni, ha megjelennek a piacon. Vajon már reszkethetnek a könyvelők és másfajta irodisták? / Fotó: Getty Images/Blikk

Az OpenAI kétféle mesterségesintelligencia-ügynök szoftvert fejleszt, amelyek még több, hagyományosan emberek által végzett feladat elvégzését támogatnák / Fotó: Getty Images/Blikk

A mesterséges intelligencia már sokféle munkakörből kiszorította az embereket, de eddig azzal nyugtathattuk magunkat, hogy vannak annyira emberekre szabott feladatok, amelyeket egy gépi elme sohasem vehet át. Hát most egy jó nagy kérdőjel jelent meg az „emberre szabott” munkák jövőjét illetően.

Ha nem is egészen úgy, mint Smith ügynök a Mátrixban, de az OpenAI új termékei komolyan nekifeszülnek az embereknek. Ha a hírek igazak két olyan termék áll kibocsátás előtt, amelyek tömegeket foszthatnak meg az állásuktól. Amikor nemrégiben Sam Altman arról beszélt, hogy ijesztőnek találja az átállás sebességét, talán már éppen az ilyen ágensek járhattak az eszében.

Az AI már rendkívül bonyolult feladatokat is átvesz

A ChatGPT olyan erővel robbant be a globális információs térbe, hogy a szele képes volt versenyt indítani a vezető technológiai cégek között a mesterséges intelligencia piacának uralására. Mostanában mindenki megpróbál versenytársat építeni a ChatGPT-nek. Úgy tűnik azonban, hogy az OpenAI kezdeti előnye lehetővé teszi olyan újabb AI-termékek fejlesztését, amelyek számos feladatot tovább automatizálhatnak, és annak sajnálatos mellékhatásként még több embert tehetnek munkanélkülivé – állapítja meg az Android Authority.

A The Information portál beszámolója szerint az OpenAI kétféle mesterségesintelligencia-ügynök szoftvert fejleszt, amelyek még több, hagyományosan emberek által végzett feladat elvégzését támogatnák.

A munkahelyek 60%-át változtatja meg a mesterséges intelligencia – Így alakulnak majd a fizetések

A munkahelyek 60%-át változtatja meg a mesterséges intelligencia – Így alakulnak majd a fizetések

Az első típusú AI-ügynök komplex feladatok automatizálására szolgálhatna azáltal, hogy átveszi az ügyfél eszközét. A jelentés megemlíti például, hogy a ChatGPT ügynök át tudná vinni az adatokat egy dokumentumból egy táblázatkezelőbe, vagy ki tudná tölteni a költségjelentéseket, és be tudná vinni azokat a könyvelőszoftverbe. Ezek az összetett kérések jellemzően egérkattintásokat, kurzormozgásokat, szövegbevitelt és egyéb feladatokat tartalmaznak, amelyeket az emberek végeznek, miközben több alkalmazáson keresztül dolgoznak az adatokon.

Senki sem marad biztonságban?

Ez az ügynök a felhasználó engedélyét igényli a munkához, mivel lényegében átveszi az eszköz irányítását. Az ügynökök munkájához kapcsolódó fájlokat is tárolni kell a felhasználó eszközén, és az OpenAI-nak ahhoz is a felhasználók engedélyére lehet szüksége, hogy az AI-robotot személyes adatokon képezhesse.

A jelentés azt is megemlíti, hogy az OpenAI a számítógépet használó ágens modelljeit az emberek számítógép használatára vonatkozó példákon képezte ki, beleértve azt is, hogy mi emberek hogyan dolgozunk különböző dokumentumtípusokon, például grafikonokon és PDF-eken.

A második AI-ügynökosztály állítólag webalapú feladatokat fog kezelni, például nyilvános adatok gyűjtése egy sor vállalatról, útvonaltervek készítése vagy repülőjegyek foglalása. Nem világos, hogy az OpenAI mikor tervezi kiadni ezeket az ügynöktermékeket, de állítólag már több mint egy éve fejlesztik őket. Az ilyen fejlesztésekkel a mesterséges intelligencia felváltja az embert olyan szerepkörökben, amelyek a feladat összetettsége és változékonysága miatt hagyományosan emberi közreműködést és felügyeletet igényelnek.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

mesterséges intelligencia

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

OpenAI mesterséges intelligencia ügynökök munkarőpiac munkahelyek AI