szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bejelentés hatására az Evergrande részvényei jelentősen emelkedtek.

Októberben még arról írtunk, hogy a Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének tekintett Evergrande a már megkezdett projektjeit sem tudja befejezni, ha csak nem sikerül valamiképp átütemezni az adósságainak törlesztését a hitelezői felé. A cég most haladékot kapott, miután egy hongkongi bíró úgy döntött, hogy elhalasztja az Evergrande felszámolásáról szóló döntést – írja a Financial Times.

Mint írják, a vállalat január 29-ig kapott haladékot arra, hogy olyan szerkezetátalakítási tervet dolgozzon ki, amely megfelel a hitelezőinek.

A vállalat ügyvédei elmondták, hogy az ingatlanfejlesztő egy olyan szerkezetátalakítási megállapodást vizsgál, amely „igazolások” kibocsátását foglalja magában a hitelezők számára, ezek – a vállalat jogi képviselete által vázoltak szerint – nem részvényeket vagy kötvényeket jelentenének, hanem bizonyos vagyontárgyakon alapuló felosztási jogot.

A bonyolult javaslatot szkeptikusan fogadták a piacok, azonban az Evergrande részvényei jelentősen emelkedtek, hétfőn 13%-ot ugrottak, bár a részvények még mindig 99%-kal a 2017-es csúcsértékük alatti árfolyamon mozognak.

Amennyiben Kína korábbi második legnagyobb ingatlanfejlesztő cége csődbe jut, akkor félő, hogy a kínai gazdaság egy részét is magával rántja, ebben az esetben viszont a teljes világgazdaság bajban lehet – ahogy arról korábban írtunk.