szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia elnök azért hívta egyeztetésre Orbánt, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról győzködje

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor hétfőn levélben kérte az Európai Tanács elnökét, hogy a jövő heti EU-csúcson ne tárgyaljanak Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről (a miniszterelnök ezt a péntek reggeli Kossuth Rádiós interjúban is felvetette).

A levél szerint a várakozás az, hogy ezen a találkozón az EU meg tud és meg kell, hogy állapodjon arról, elindítja-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. "Az előkészületek jelenlegi politikai és technikai szintjén ez a várakozás nem megalapozott" – írja Orbán.

Bloomberg: Orbán levélben kérte az Európai Tanács elnökét, hogy ne is tárgyaljanak Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről

A magyar miniszterelnök szerint nem megalapozott az a várakozás, hogy az EU-s vezetők a jövő heti csúcson beleegyeznek abba, hogy meg lehet kezdeni a tárgyalásokat.

Emmanuel Macron francia elnök azonban úgy véli, hogy még meg lehet győzni Orbánt arról, hogy ebben a kérdésben kompromisszum születhessen. Ennek érdekében Macron személyes találkozóra hívta Orbánt Párizsba – írja a Politico keddi hírlevelében. Később Havasi Bartalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette az ATV kérdésére, hogy a francia elnök meghívta Orbán Viktort Párizsba, a tárgyalást csütörtökre tervezik.

A lap több uniós forrásra hivatkozva megjegyzi, valószínű, hogy Orbán ebben a kérdésben csak taktikázik és arra használja fel ezt az ügyet, hogy több uniós pénzhez jusson.

Orbánnak és Macronnak egyébként kiegyensúlyozott a kapcsolata - a többi uniós vezetőhöz képest pláne -, a francia elnök volt az, aki megértően nyilatkozott a Putyin-Orbán találkozóról is.